Nagyvilág

Életfogytiglant kapott a grazi ámokfutó, aki járókelők közé hajtott

grazi ámokfutás (Array)
grazi ámokfutás (Array)
Egy grazi bíróság csütörtökön este életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte és a kóros elmeállapotú elítéltek intézetébe utalta azt a grazi ámokfutót, akinek száguldozása tavaly júniusban három halálos áldozatot követelt.

2015. június 20-án, szombaton az akkor 26 éves boszniai származású férfi, Alen R. terepjárójával mintegy 80 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott és a járókelők közé hajtott Graz belvárosában. Ámokfutása három halálos áldozatot követelt, a sérültek száma pedig elérte az ötvenet. Az eset után rögtön kizárták, hogy férfi tettének vallási okai lennének.

A múlt héten kezdődött tárgyalást nagy érdeklődés kísérte, többek között azért is, mert a vádlott beszámíthatóságát illetően eltérő orvosi jelentések készültek. Az esküdtszék végül úgy döntött, hogy a férfi az ámokfutása idején beszámítható állapotban volt.

A beszámolók szerint az elkövető teljesen érzéketlenül hallgatta az ítélethirdetést, és azt ismételgette, hogy félelemből cselekedett. A szakértő szerint három héttel az eset előtt pontosan megtervezte tettét.

Az ámokfutás a férfi válasza volt azokra a sérelmekre, amelyeket a társadalomtól elszenvedett

– vélte Anita Raiger szakértő. Tettét feltehetően azért azon a júniusi napon követte el, mert a világ éppen Stájerországra figyelt, ekkor tartották ugyanis a spielbergi Forma-1-es osztrák nagydíj futamát.
A férfi ügyvédje fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik