Nagyvilág

Ártatlanul kapott életfogytiglant egy 7 éves kislány megöléséért

Egy Illinois államban 1957-ben elkövetett állítólagos gyilkosságért szabták ki a büntetést. 76 évesen szabadult a férfi.

Az új államügyész derítette ki, hogy az elítélt, Jack McCullough ellen téves ítélet született, mert minden kétséget kizáróan helytálló volt az alibije. A férfi mindig is ártatlannak vallotta magát, de nem hittek neki. Három éve az új államügyész átnézte a különös ügy aktáit, így derült ki, hogy valóban ártatlan, alibije hiteles volt, csak a korábbi perben figyelmen kívül hagyták.

Ezzel az Egyesült Államok legrégebbi megoldatlan bűnügyéről derült ki, hogy változatlanul megoldatlan.    

A gyilkosság 1957-ben történt, az Illinois államban lévő Sycamore városkában, amely mintegy száz kilométernyire esik Chicagótól. A hétéves Maria Ridulph kint játszott barátnőjével, amikor egy fiatalember odament hozzájuk és kocsikázni hívta a kislányokat. A barátnő beszaladt  a házba, de mire visszatért, Mariának és a fiatalembernek nyoma veszett. A kislány földi maradványait öt hónappal később, kirándulók találták meg a közeli erdőben.

A tragédia felzaklatta egész Amerikát; akkoriban még ritkák voltak a gyermekrablások. Az ügyet évtizedekig nem tudták kibogozni, az Egyesült Államok legrégebbi “döglött aktája”, azaz megoldatlan bűnügye lett. McCullough az északnyugati Seattle környékén élt, amikor öt éve letartóztatták. A vád azzal érvelt, hogy ő a kislánynak annak idején “Johnny” néven bemutatkozó fiatalember, mert fiatalként a John Tessier nevet használta. Az ügyész szerint John – aki akkor tizennyolc éves  volt – elcsalta a kislányt és megfojtotta.

McCullough mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, ügyvédje azzal érvelt hogy megdönthetetlen bizonyítéka van: a kislány eltűnése napján a férfi egy rockfordi toborzóállomáson volt, hogy besorozzák az amerikai légierőhöz. Erre több bizonyíték is van, például egy telefonhívás: Mc Cullough Rockfordból hívta a szüleit.  Ennek ellenére azonban elítélték.

Amikor 2013-ban Richard Schmack lett az új államügyész, elővette az ügy aktáit, s azzal szembesült, hogy a perben tucatnyi dokumentumot , bizonyítékot, amely McCullough ártatlanságát támasztotta alá, egyszerűen figyelmen kívül hagytak. Hónapokig kutakodott a periratokban, s aztán egy nyilatkozatában azt mondta: meggyőződése, hogy McCullough ártatlan.

A nagy port felkavaró ügyet taglaló lapinformációk, kommentárok szerint az esküdtszéket befolyásolhatta az is, hogy mindenki a legrégebbi “döglött akta” gyors és végleges lezárását várta. Richard Schmack kommentálni nem akarta az ügyet, annyit mondott csak, a bíróval már közölte, ha perújrafelvételt rendelnének is el, ő nem folytatja le a pert, mert a vádhatóság képviselői is meg vannak győződve John Mccullough ártatlanságáról.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik