Nagyvilág

Nem beszél a rendőrséggel a svéd újságírónő állítólagos gyilkosa

Közben megkezdődött Peter Madsen elmeorvosi vizsgálata.

Nem hajlandó válaszolni a rendőrség kérdéseire a dán Peter Madsen, akit azzal vádolnak, hogy 2017. augusztusban Koppenhágában meggyilkolta Kim Wall svéd újságírónőt – írja a The Local dán kiadása. Wallt a férfi saját építésű tengeralattjáróján látták utoljára élve, ezt követően pedig eltűnt. Megcsonkított holttestét augusztus végén találták meg, a levágott fejét pedig október 7-én.

Peter Madsen ügyvédje arról tájékoztatott minket, hogy védence nem kíván semmit mondani,

közölte a koppenhágai rendőrség. Hozzátették ugyanakkor, hogy az eljárásnak ebben a szakaszában ez egy megszokott dolog és a nyomozás végén újra felajánlják a lehetőséget a vallomástételre.

A DR.dk beszámolójából az is kiderült, hogy Jakob Buch-Jepsen ügyész tájékoztatása szerint közben elkezdődött Madsen elmeorvosi vizsgálata, az illetékes klinika megkapta az összes releváns információt.

Madsen továbbra is tagadja a gyilkosságot, állítása szerint Kim Wall akkor halt meg, amikor ráesett a tengeralattjáró ajtaja. Ugyanakkor a törvényszéki szakértők nem találtak sérülést az újságírónő koponyáján.

Az MTI beszámolója szerint a norvég rendőrség régi megoldatlan gyilkossági eseteik feltárásánál megvizsgálta Peter Madsen DNS-mintáit, de a feltaláló DNS-e nem bukkant fel egyetlen megoldatlan bűnügyükben sem. „Nincs információnk arról, hogy Madsen összefüggésbe hozható bármely megoldatlan ügyünkkel, de ennek ellenére volt értelme az ellenőrzésnek” – közölte Espen Erdal, a norvég NCIS illetékese.

A svéd rendőrség hétfőn jelentette be, hogy újranyitják a régi megoldatlan gyilkossági ügyeket, amikor a jövő hónapban Svédország és Dánia egyesíti DNS-adatbankját. A dán rendőrség is megnyitja megoldatlan gyilkossági aktáit, köztük annak a 22 éves japán turistának az ügyét, akinek maradványaira a koppenhágai kikötőben műanyag zsákokban bukkantak.

Kim Wall haláláról itt olvashatnak bővebben.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO Scanpix Denmark/Bax Lindhardt/Denmark OUT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik