Nagyvilág

Vérfagyasztó dolgok jutottak az ENSZ tudomására

Humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte a rohingja muszlim kisebbség tömeges menekülését Mianmarból António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ Közgyűlése előtt.

Az utóbbi pár hétben több mint félmillió rohingya muszlim menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – rohingya szélsőségesek összehangolt támadásait követően -a mianmari hadsereg tisztogató műveletbe kezdett.

Az ENSZ főtitkára szerint a mianmari menekültválság a radikalizáció melegágya a térségben.

Guterres elmondta, vérfagyasztó dolgok jutottak a világszervezet tudomására.

A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek.

A főtitkár szerint a probléma gyökerét a rohingya kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

Az egész világ szégyene, ami ezzel a néppel történik
Ezreket öltek meg, százezrek menekülnek az etnikai tisztogatások elől Mianmarban, miközben a világ „mély aggodalmát” fejezi ki, de nem tesz semmit.

U Thaung Tun mianmari nemzetbiztonsági tanácsadó a közgyűlésen ezzel szemben kijelentette: nincs etnikai tisztogatás, nem folyik népirtás Mianmarban.

A különböző vallású közösségek harmóniában éltek együtt a történelmünk során. A mostani helyzet a terrorizmus miatt és nem a vallási különbségek miatt alakult ki

– mondta U Thaung Tun.

A buddhista többségű Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a muszlim rohingjákat, és nem hajlandók állampolgárságot adni nekik.

Banglades ENSZ-nagykövete a közgyűlésen jelezte: országában tarthatatlan a rohingja menekültek befogadása. A nagykövet szorgalmazta, hogy az ENSZ hozzon létre biztonságos zónákat a még Mianmarban maradt rohingják számára.

A korábban elmenekültekkel együtt már összesen több mint 700 ezer rohingja muszlim tartózkodik Bangladesben – közölte az ENSZ csütörtökön.

Csütörtök este Banglades partjai közelében felborult egy rohingja menekülteket szállító hajó, és legalább 15 ember, köztük kilenc gyermek életét vesztette – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A túlélők elmondása szerint mintegy százan utazhattak a hajón, többségükben gyerekek. A jármű már nagyon közel járt úti céljához, és éppen horgonyt készült vetni a bangladesi partok közelében, amikor felborult az erős szél és a heves esőzés miatt.

Mianmari népirtás: százezrek menekülnek a tömegmészárlás elől
Több mint egymillió rohingyának kellett elhagynia Mianmart, miután az etnikai feszültség elmérgesedett és üldözni kezdték őket. A kormányerők falvakat gyújtogatnak, taposóaknákkal rakták tele a határokat, a vallási kisebbségnek pedig egyetlen reménye, hogy valahogy elvergődnek Bangladesig.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik