Tudomány

Castro országa víz alatt, Irma szeme Floridát pusztítja

Castro országa víz alatt, Irma szeme Floridát pusztítja

Florida déli szigetlánca épp most pusztul Irma által, Kuba pedig súlyos károkat szenvedett.

Elérte az Irma hurrikán szeme Florida legdélibb csücskét, a Keys nevű szigetláncot, mintegy 209 km/órás széllel – írja a BBC News. A karibi térséget elpusztító, eddig 25 halottat követelő, történelmi méretű vihar várhatóan inkább Florida Mexikói-öböl menti partvidékét fogja inkább sújtani, bár ahogy a műholdképen látni, egész Floridát bekebelezi a vihar. Miami a keleti parton van, mégis elárasztotta a tenger a belváros utcáit.

Fotó: AFP PHOTO / NOAA/RAMMB

A déli amerikai állam partvidéki területeiről 6,3 millió embert evakuáltak a várható durván magas vihardagály miatt. A Keyst és a legnagyobb szigeti várost, Key Westet várhatóan két óra hosszan ostromolják a legerősebb szelek és hullámok, rengeteg esővel. A szigeteket teljesen evakuálták, nagyon kevesen maradtak, ami nem csoda:

várhatóan 4,6 méter magasan lepi el a felkorábcsolt tenger az alig pár méterrel a tengerszint felett lévő szigeteket.

Whale harbour, Florida Keys. Fotó: AFP PHOTO / Gaston De Cardenas

Ahogy egy tisztviselő fogalmazott: a szigeteken maradni most “szinte öngyilkosság”. Florida déli részén az előrejelzések szerint akár tíz kilométerekre is behatolhat majd a tenger, gyakorlatilag cunamiszerűen. Az államban már most 1,4 millió otthonban nincs áram, pedig még most jön a java. Útba esik majd a 3 milliós agglomerációval megáldott Tampa városa is. Hogy a helyzet még drámaibb legyen, riasztást adtak ki a tornádókra is, amik a hurrikánból létrejöhetnek.

Miamit megkímélte a vihar, de azért a széle is okozott károkat. Fotó: Joe Raedle/Getty Images/AFP

A hurrikán Florida előtt közvetlenül Kubát tépázta meg. Egymillió embert telepítettek ki az északi partvidékről, amit órákon át zúzott a vihar. A hatóságok egyelőre nem tudnak áldozatokról, de a károk hatalmasak, a milliós Havannában nincs áram.

Irma elől kimentett háziállatok egy menedékhelyen. Fotó: Saskia Fröhlich/dpa

Jó hírek is vannak szerencsére: a brutálissá, négyes erejűvé combosodott José hurrikán északnak fordult, úgy tűnik, megkíméli a karibi szigeteket. A Mexikói-öbölben zúzó Katia pedig annyira megenyhült, hogy már viharnak se nevezik, csak trópusi depressziónak.

Irma utáni áradás Kubában, Havannában. Fotó: AFP PHOTO / YAMIL LAGE
Károk Havannában. Fotó: AFP PHOTO / YAMIL LAGE
Hatalmas hullámok verik Havanna óceánparti sétányát. Fotó: AFP PHOTO / YAMIL LAGE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik