Nagyvilág
People watch a television news screen showing a picture of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a statement in Pyongyang, at a railway station in Seoul on September 22, 2017. 
US President Donald Trump is "mentally deranged" and will "pay dearly" for his threat to destroy North Korea, Kim Jong-Un said on September 22, as his foreign minister hinted the regime may explode a hydrogen bomb over the Pacific Ocean. / AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je

Észak-Korea berezelt, próbálja megfejteni Trumpot

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 09. 27. 19:34

Kim Dzsongun rezsimje egyre vadabb fenyegetésekkel bombázza az amerikaiakat, miközben arra játszanak, hogy elkerüljék a megnyerhetetlen háborút.
Korábban a témában:

Pattanásig feszült a húr az elmúlt időszakban az Amerikai Egyesült Államok és Észak-Korea, konkrétabban Donald Trump és Kim Dzsongun között. Nem telik már el úgy nap, hogy ne fenyegetnék meg egymást, a világ pedig imára kulcsolt kezekkel követi az eseményeket.

Mégis vannak arra utaló jelek, hogy káosz uralkodik az észak-koreai fejekben.

Múlt szombat éjjel amerikai B-1 Lancer stratégiai nehézbombázók és F-15 Eagle vadászgépek portyáztak Észak-Korea keleti partjainál, ami az USA hadseregének egyik legmerészebb manővere volt a Koreai-félszigeten az elmúlt évtizedben. Két nappal később Ri Yong-ho, Észak-Korea külügyminisztere kijelentette, hogy Phenjannak joga van leszedni az amerikai bombázókat, ha elhagyják a légterüket, ezzel újabb szintre emelve a két hatalom közötti szóháborút.

Csakhogy amikor azok a bizonyos repülők megközelítették a partokat, Észak-Korea az ég világon semmit nem tett. Dél-koreai hírszerzési források szerint meghibásodhatott a légvédelmi rendszerük. A másik lehetőség, hogy Phenjan szimplán szemet hunyt a történtek felett.

Mindegy is, hogy mi volt az oka, Észak-Korea ellentmondott annak, amit hirdet, hogy nukleáris hatalomként felveszi a versenyt az Egyesült Államokkal.

Az észak-koreai rezsim utoljára 1969-ben lőtt le egy amerikai repülőt, ami kémkedni ment hozzájuk. A fedélzeten utazó 31 utas életét vesztette. 25 évvel később, 1994-ben a hadsereg egyik repülőgépét is leszedték, amiért az tudtán kívül behatolt a légterükbe.

This handout photo taken on September 18, 2017 and provided by the South Korean Defence Ministry in Seoul shows a US Air Force B-1B Lancer bomber (R), US F-35B stealth jet fighters (bottom) and South Korean F-15K fighter jets (top) flying over South Korea during a joint military drill aimed to counter North Korea’s latest nuclear and missile tests.
The US flew four stealth fighter jets and two bombers over the Korean peninsula on September 18 in a show of force after North Korea's latest nuclear and missile tests, South Korea's defence ministry said. / AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry / handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Europress

Már esélyük nem lenne

A szakértőknek meggyőződése, hogy a már említett, csúcsra fejlesztett vadászgépeket az életben nem tudja hatástalanítani az észak-koreai milícia, pláne akkor, ha a partoktól tisztes távolságban, a nemzetközi légtérben haladnak.

Észak-Korea SA-5 típusú légvédelmi rakétája elavult, mindössze 250 kilométer hatótávolságú. Ehhez jön, hogy az amerikai harci egységeket radarzavaró technológiákkal szerelték fel, az ellenség MiG típusú repülői pedig a közelükbe sem érhetnek.

Elemzők szerint Észak-Korea félelmet keltő retorikája csak a látszat, az ország vezetői pedig inkább elkerülnék a háborút, amit úgysem tudnának megnyerni.

Hallom a félelmet a hangjukban. Képtelenek háborúzni az amerikaikkal, mert a harci gépeik üzemanyag híján nem is tudnak messzire repülni

– mondta a héten Shin Won-sik, aki 2015-ös visszavonulásáig a dél-koreai hadsereg vezető stratégája volt.

Dél-koreai hírszerzők kedden arról tájékoztatták az ország törvényhozóit, hogy bár Észak-Korea a stílusában ügyesen leköveti Trumpot, a dél-koreai határnál állomásozó katonákat figyelmeztették, hogy ne hozzanak felelőtlen döntéseket, és mielőtt akcióba lépnek, tájékoztassák arról a parancsnokokat.

Magyarul Kim Dzsongun nem akarja, hogy véletlenül kiprovokáljon egy amerikai támadást.

De akkor miért fenyegetőznek?

Mert ez a szokás, aminek évtizedes hagyománya van. Utálják a „jenkiket”, a mindenkori vezető pedig így akarja népe tudtára adni, hogy jó kezekben vannak.

Cheon Seong-whun, volt dél-koreai elnöki titkár kifejtette, hogy az észak-koreaiak pontosan tudják, miként kell megválogatni a szavaikat.

Profi módon számítják ki, milyen kockázatot vállalnak. Nem vakmerő népség

– fogalmazott.

Ezt érzékeltetik a következő példák is:

  • Augusztusban Észak-Korea rakétacsapással és az amerikai Guamot körülölelő tűzzel riogatott, de az eredeti közleményben csupán az állt, hogy komolyan vizsgálják a terv kivitelezhetőségét.
  • Trump múlt pénteki beszédére reagálva Kim Dzsongun elmebeteg amerikai fazonnak nevezte az elnököt. Azt is mondta, hogy ha országát bántódás éri, fontolóra veszik a történelem legerősebb ellentámadását.
  • A külügyminiszter Ri pedig nem arról beszélt hétfőn, hogy lelövik az amerikai bombázókat, hanem hogy megvan hozzá a joguk.

Egyszerűen arról van szó, hogy feltételes módban beszélnek.

Ezzel két dolgot érnek el: gondolkozásra késztetik az amerikaiakat, és közben reménykednek, hogy Kína és Dél-Korea lenyugtatja a fő ellenlábasukat.

Fotó: Europress

Titkos tárgyalások

Mindeközben a Washington Post információi szerint az észak-koreai kormány szépen csendben megpróbált tárgyalásokat folytatni republikánus elemzőkkel Washingtonban, hogy megértsék, mit jelentenek Trump furcsa üzenetei.

Az észak-koreai megkeresés még azelőtt érkezett, hogy kitört a fenyegetőzési adok-kapok a két vezető között.

Az elsődleges gondjuk Trump. Egyszerűen nem értik őt

– mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő informátor.

Úgy tudni, hogy észak-koreai közvetítők megkörnyékezték Douglas H. Paalt is, aki Ronald Reagen és George H. W. Bush elnöksége idején a nemzetbiztonsági tanács Ázsia-szakértőjeként dolgozott.

Azt akarták tőle, hogy szervezzen meg egy találkozót észak-koreai tisztviselők és republikánus szakemberek között egy semleges helyen, mint például Svájcban. Paal tagadta az értesüléseket. Mint fogalmazott, az észak-koreaiak szeretnek leveleket kézbesíteni, de leginkább azért, hogy utazhassanak és elhagyhassák az országukat egy rövid időre.

Az elmúlt két évben a phenjani külügyminisztériumból többen is tárgyalásokat folytattak korábbi amerikai diplomatákkal és agytrösztökkel. Az ülések Genfben, Szingapúrban és Kuala Lumpurban zajlottak. Az amerikai kormány részéről ezek nem hivatalos látogatások, de a történekről mindig tájékoztatják a hatalmon lévő illetékeseket.

Evans Revere, a külügyminisztérium egykori tisztviselője, aki korábban maga is részt vett hasonló tárgyalásokon, úgy látja, hogy az észak-koreai különböző csatornákon, külöböző felektől szeretnének információt szerezni.

Így akarják összerakni a kirakóst, hogy milyen irányba halad az Egyesült Államok. Új csatornákat nyitnak meg, hogy érezzék Washington pulzusát. Sosem látták még így cselekedni az USA-t.

Ember legyen a talpán, aki tudja, mi lesz ennek a vége, de hogy Észak-Korea nem akar háborút, az borítékolható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.