Nagyvilág

Amerikai bombázók repültek el Észak-Korea mellett

Katonai haderejének bemutatása céljából B-1B típusú bombázórepülőket és F15-ös vadászgépeket küldött Észak-Korea keleti partjai mellé az Amerikai Egyesült Államok szombaton. A Pentagon közlése szerint ezzel azt üzenték:

az amerikai elnöknek sokféle katonai eszköze van arra, hogy bármilyen fenyegetést visszaverjen.

Dana White, a Pentagon szóvivője szerint a helyzet komolyságát mutatja, hogy a 21. században még nem repültek ennyire távolra amerikai vadászgépek és bombázók a demilitarizált övezettől északra.

Készek vagyunk bevetni az Amerikai Egyesült Államok teljes haderejét, hogy megvédjük hazánkat és szövetségeseinket.

Donald Trump kedden az ENSZ-közgyűlésén azt mondta, hogy kész elpusztítani Észak-Koreát, amennyiben az nem áll le a provokációval. Az erődemonstrációt a Washington és Phenjan között az elmúlt napokban folyt heves szóváltás után tartották, amikor Donald Trump amerikai elnök őrültnek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki „egy eszement ember zagyvaságainak” mondta Trump fenyegetőzését arról, hogy Phenjan soha nem látott „tüzet és haragot fog” tapasztalni, ha tovább provokálja Washingtont.

A mostani bejelentés röviddel azelőtt érkezett, hogy az észak-koreai külügyminiszter beszédet mondott volna az ENSZ-ben. Ri Jong-ho szombaton arról beszélt, hogy

az amerikai elnök sértő kijelentéseire visszafordíthatatlan hibaként tekintenek és emiatt elkerülhetetlen, hogy észak-koreai rakétákkal megcélozzák az USA-t.

A külügyminiszter hozzátette: Donald Trump drágán meg fog fizetni az Észak-Korea teljes elpusztításáról szóló kijelentéséért. Ri Jongho még csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a kommunista ország nem vetette el annak a lehetőségét, hogy a Csendes-óceánon teszteljen egy hidrogénbombát. Az ENSZ közgyűlés szombati, általános vitáján azt mondta, hogy országának az Egyesült Államok miatt kell nukleáris fegyvereket birtokolnia.

Észak-Korea már csak néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon,

jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a phenjani rezsim végső célja, hogy hatalmi egyensúlyra lépjen az Egyesült Államokkal. Hozzátette: kilátástalan abban reménykedni, hogy Észak-Korea egy hajszálnyit is változtat álláspontján a szigorúbb szankciók következtében.

Szombaton hajnalban kisebb erejű, 3,4-es erősségű földrengés rázta meg Észak-Koreának azt a részét, amely nem messze található a nukleáris kísérletek helyszínétől, a kínai szakértők szerint azonban természetes rengésről volt szó, nem atomrobbantásról.

(BBC, Reuters, The Hill, MTI, kiemelt kép: amerikai B-1B Lancer bombát dob le egy, a dél-koreaikkal közösen lefolytatott hadgyakorlat során, Europress/AFP PHOTO/Dél-koreai Védelmi Minisztérium)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik