Nagyvilág
New York, 2017. szeptember 21.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyûlése 72. ülésszakának ülésén a világszervezet New York-i székházában 2017. szeptember 21-én. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Lavrov Észak-Koreáról: Zuhanórepülésbe szakadhatunk bele

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2017. 09. 24. 17:42

Korábban a témában:

Az Egyesült Államok azért nem fog csapást mérni Észak-Koreára, mert biztos abban, hogy a kelet-ázsiai országnak van nukleáris fegyvere – jelentette ki az orosz külügyminiszter az NTV televízió által vasárnap sugárzott interjújában az MTI szerint.

Szergej Lavrov szerint 2003-ban a Egyesült Államok „kizárólag” azért támadta meg Irakot,

mert százszázalékos információjuk volt arról, hogy nem maradt ott semmiféle tömegpusztító fegyver.

Lavrov úgy vélekedett, hogy

Koreára az amerikaiak nem fognak csapást mérni, mert nemcsak sejtik, hanem pontosan tudják, hogy vannak atombombái,

és ezzel „gyakorlatilag mindenki egyetért”.

Mint mondta, ha ezt az elemzési eredményt „nem fogják fel az Egyesült Államokban”, akkor

ellenőrizetlen zuhanórepülésbe szakadtunk bele,

ami sok tíz-, ha nem százezernyi ember szenvedését okozza majd a két Koreában, valamint a szomszédos Japánban, Oroszországban és Kínában.

This handout photo taken on September 18, 2017 and provided by the South Korean Defence Ministry in Seoul shows a US Air Force B-1B Lancer dropping a bomb at a shooting range in Gangwon Province, east of Seoul, during a joint military drill aimed to counter North Korea’s latest nuclear and missile tests.
The US flew four stealth fighter jets and two bombers over the Korean peninsula on September 18 in a show of force after North Korea's latest nuclear and missile tests, South Korea's defence ministry said. / AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry / handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Amerikai bombázók repültek el Észak-Korea mellett
Az USA a haderejét fitogtatja, az észak-koreai külügyminiszter pedig rakétákkal fenyegeti az amerikaiakat.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának eddigi munkáját értékelve elmondta, hogy Oroszország eddig egyetlen országtól sem kapott konkrét javaslatot arra a kezdeményezésére, hogy vezényeljenek kéksisakos békefenntartókat a Donyec-medencébe.

Ha nem akarják ezt megvitatni, akkor mit tehetünk? Talán kényszerítsük őket?

– fogalmazott Lavrov.

Szíriáról szólva Lavrov kijelentette, hogy az Iszlám Állam és an-Nuszra Front terrorszervezetek legyőzése után kiderül majd, hogy vannak-e más, esetleg politikai céljai az Egyesült Államoknak az arab országban a terroristák megsemmisítésén kívül. Mint mondta, az amerikaiak, többek között Rex Tillerson külügyminiszter arról biztosította Moszkvát, hogy a terroristák likvidálása Washington egyetlen célja.

Az orosz-amerikai viszonyról nyilatkozva úgy vélekedett, nincs értelme lebeszélni az amerikai vezetést arról a hitéről, hogy Oroszország fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára.

Ha azt mondják nekünk (az amerikaiak), hogy fogjunk hozzá valamihez, akkor mi hozzá is fogunk. (De) ha az mondják, hogy mi jelentjük a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok számára, akkor miről beszéljünk velük? Hogyan tudnánk ennek az ellenkezőjéről meggyőzni ezeket az embereket?

– mondta.

Közölte, hogy az Egyesült Államokban kiüríttetett és átvizsgált, orosz tulajdonban lévő diplomáciai ingatlanok ügyében az orosz külügyminiszter ügyvédi irodákkal tárgyal és gyűjti a kereset összeállításához szükséges dokumentumokat.

Az Egyesült Államoknak az ENSZ reformjára vonatkozó javaslatáról nyilatkozva – az erről szóló amerikai nyilatkozatot Oroszország, Kína és Franciaország nem írta alá – Lavrov óvatosságra intett és hangsúlyozta, hogy annak nem szabad megzavarnia a világszervezet munkáját.

Szavai szerint régóta nem újdonság, hogy az ENSZ-en van „hájfelesleg”, amit azzal magyarázott, hogy mindegyik „abszolút indokolt módon” részese kíván lenni a világszervezet munkájának.

Amikor le fogjuk vágni ezt a hájat, nem szabad megsértenünk a szervezet élő organizmusát

– mondta.

Kijelentette, hogy Oroszország, függetlenül attól, hogy nem írta alá a nyilatkozatot, üdvözli Donald Trump amerikai elnök kormányának az ENSZ-ben való érdekeltségét.

Sokkal rosszabb lenne, ha figyelmen kívül hagynák az ENSZ-t

– mondta.

Elismerte, hogy az amerikai dokumentumba foglalt, az ENSZ hatékonyságának növelését célzó elvek többsége „nagyon nehezen vitatható”. Kifogásolta azonban, hogy Washington nem volt hajlandó ezeket előzetesen megvitatni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.