Nagyvilág

Kisebb földrengés rázta meg Észak-Koreát a nukleáris fegyverkísérletek helyszínének közelében

24.hu
24.hu

2017. 09. 23. 14:12

Korábban a témában:

Kiserejű, a Richter-skála szerinti 3,4-es erősségű földrengés rázta meg Észak-Koreát szombaton, nem messze attól a helytől, ahol korábban nukleáris fegyvereket tesztelt a kommunista diktatúra.

A kínai szeizmológiai intézet szerint a 3,4-es erejű földrengés fészke „nulla kilométeres mélységben” volt, és bár korábban arra gyanakodtak, hogy atomrobbantás következménye is lehet, a kínai földrengéskutató hálózatok központja (CENC) szerint a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye. A CENC társintézményeivel együttműködve infrahang felvételek elemzésével jutott e megállapításra.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat 3-as erősségűre becsülte a rengés erejét, és számára ez inkább természetes földrengésnek tűnik, nem észleltek ugyanis olyan hanghullámokat, amilyeneket általában a nem természetes módon keletkező földrengések generálnak. A meteorológiai szolgálat szerint a rengés központja mintegy 20 kilométerre délkeletre volt a szeptember 3-i földrengés epicentrumától.

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet, a CTBTO első jelentésében közölte, hogy vizsgálja “a szokatlan szeizmikus aktivitást”, amelynek központja szerinte még távolabb, körülbelül 50 kilométerre volt a szeptember eleji nukleáris kísérlet helyszínétől. Nem sokkal később Lassina Zerbo, a CTBTO igazgatója közölte Twitter-üzenetében, hogy két szeizmikus jelenséget is észleltek, és nem valószínű, hogy ezek ember okozta események voltak. Hasonlítottak ahhoz az „omláshoz”, mint amelyet a szeptember 3-i nukleáris robbanás után 8,5 perccel észleltek.

Az amerikai földtani intézet, az USGS azt írta, hogy egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa 3,5-ös erősségűnek mért földmozgás emberi tevékenységre vagy természeti jelenségre vezethető vissza. Az USGS szerint a földrengés epicentruma 22 kilométerre kelet-északkeletre volt az észak-koreai rezsim nukleáris teszttelepjétől, és mélységét 5 kilométerben állapították meg.

Észak-Korea utoljára szeptember 3-án hajtott végre kísérleti nukleáris robbantást. A szombati földrengés azonban kisebb volt azoknál, melyek rend szerint a fegyverteszteket követik. Harmadikán például 5,6-os erősségű földrengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS).

(via BBC, MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.