Nagyvilág

Nagy erejű földrengés volt Mexikóban

Nagy erejű – 7,1-es erősségű – földrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A Guardian információi szerint kedd este a halottak száma 60 körül volt. Morelos állam kormányzója, Graco Ramírez úgy értesült, hogy csak az ő államában 42-en haltak meg, Puebla államból 11 halálos áldozatot jelentettek és legalább 8 halottról tudtak a fővárost, Mexikóvárost körülvevő Mexico államban.

Sokan rekedtek az összeomlott épületek alatt, a keresésükre mentőkutyákat is bevetnek. A mentőcsapatok arra kérték az embereket, hogy ne dohányozzanak a nyílt utcán, mert félő, hogy a megrongálódott gázvezetékek berobbannak – írja a BBC.

Áldozatok után kutatnak Mexikóvárosban a földrengés miatt összedőlt épületek romjai alatt, fotó: Europress/AFP PHOTO/Omar TORRES

A Twitteren több videó is terjed, amin dülöngélnek, összedőlnek házak. Mexikóváros egy kiszáradt tó medrére épült, ezért a talaj felerősíti a a több száz kilométerre lévő földrengéseket is. A fővárosban 27 épület dőlt össze.

A földrengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Atencingo településtől 8 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt – közölte az USGS. A rengést a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a fővárosban az emberek több helyütt az épületekből az utcákra menekültek.

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. Mindössze 2 órával és 15 perccel a keddi földrengés előtt az 1985-ös katasztrófára emlékezve városszerte több épületben evakuációs gyakorlatot tartottak.

Mentőalakulatok szállítanak el egy nőt Mexikóvárosban a földrengés után, fotó: Europress/AFP PHOTO/Alfredo ESTRELLA

A mexikóvárosi Munkaügyi Minisztérium épületéről hatalmas betondarabok szakadtak le és hullottak alá. A fővárosban rengeteg épület rongálódott meg súlyosan.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait. Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták. Az iskolákban beszüntették a tanítást.
Szeptember 7-én szintén nagy erejű – 8,2-es – földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik