Nagyvilág

55 éve elkövetett gyilkosság miatt adta fel magát egy texasi férfi

Nem volt képes tovább elviselni, hogy álnév alatt, a hatóságok elől bujkálva kell élnie.

Feladta magát egy texasi bíróságon egy 75 éves férfi, aki ellen még 54 éve indítottak eljárást emberölés vádjával, és azóta szökésben volt – jelentette a helyi sajtó. Pete Ortiz ellen 1963 márciusában emeltek vádat, egy festő megölése miatt, akit 1962-ben, pár nappal karácsony előtt lőttek agyon saját háza előtt.

Az áldozat, Joe Ovalle éppen csak hazaért fiával egy karácsonyi bevásárlásból, amikor a garázsa előtt háromszor rálőttek. A festőként dolgozó, és mellette a szövetségi drogellenes hatóságokat informátorként segítő férfi a kórházba szállítás után halt meg.

Ovalle megölése miatt elítéltek egy férfit, Frank Luna Juarezt, aki a hatóságoknak azt vallotta, hogy őt és Ortizt ezer dollárért bérelték fel, hogy öljék meg Ovalle-t. Az őket felbérlő ember állítólag informátori tevékenysége miatt akarta holtan látni a férfit.


Ortizről azt gondolták, hogy Mexikóba szökhetett. Mint kiderült, azóta végig az Egyesült Államokban élt. Amikor szerdai meghallgatásán a bíró megkérdezte, hol volt az elmúlt 55 évben, a férfi közölte, hogy a földeken dolgozott, gyapotot szedett, és „követtem a migráns munkásokat Wisconsinba”.

Ügyvédje, John Kuntz állítása szerint Ortiz nem tett semmi rosszat, és azért adta fel magát, mert belefáradt a folyamatos menekülésbe, és abba, hogy álnéven kell élnie. Az ügyvéd szerint védence ott volt a helyszínen a gyilkosság idején, de ő csak együtt utazott Juarezzel, és nem vett részt a gyilkosságban, azt „nem segítette vagy bátorította”.

Az esettel foglalkozó ügyész közölte, hogy egyelőre még nem tudják, hogy vádat fognak-e emelni Ortiz ellen. Nicholas La Hood megjegyezte, hogy bár az archívumban megtalálták az ügy iratait, de ennyi év után nehéz dolguk lesz az igazság felderítésével.

A bíró 50 ezer dolláros óvadék ellenében engedélyezte, hogy Ortiz szabadlábon védekezzen, de házi őrizetet rendelt el számára, és GPS-es lábperecet is hordani kell, hogy a hatóságok mindig tudják, hogy merre jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik