Nagyvilág

Trump a fehér fajgyűlölők ellen

Az amerikai elnök aláírta a kongresszusi határozatot.

A határozatot a kongresszus a héten egyhangúlag fogadta el. A javaslatot az augusztusban a virginiai zavargások után terjesztették elő, miután Charlottesville-ben az amerikai polgárháború déli, konföderációs seregeinek parancsnokát, a Robert Lee tábornokot ábrázoló szobor elszállítása ellen tüntettek.

A tüntetők oldalán megjelentek szélsőjobboldali, a fehér felsőbbrendűséget hirdető és neonáci elemek is. A tüntetők ellen baloldali ellentüntetők vonultak fel, csoportjukba egy Ohióból érkezett szélsőjobboldali autós hajtott és halálra gázolt egy 32 éves nőt. A véres összecsapásokba torkollott tüntetés és ellentüntetés heves belpolitikai vitát keltett.

Demokrata párti és republikánus politikusok egyaránt támadták Donald Trump elnököt, részben azért, mert első nyilatkozatában a tüntetők mindkét táborát felelőssé tette a történtekért, részben pedig azért, mert nem azonnal ítélte el a szélsőjobboldalt és a fajgyűlölőket.

Trump szerint a sajtó tehet Amerika megosztottságáért
Mert megpróbálják letagadni történelmünket és örökségünket.
Schwarzenegger úgy kiosztja Trumpot és a neonácikat, hogy a fal adja a másikat
"Trump elnök, hadd segítsek kicsit a beszédeddel". A neonácik elleni kiállás, amit sokan magától az elnöktől vártak, az egykori Terminatortól érkezett.
Ha Trump nem rasszista, akkor mi?
Egy ember meghalt, az amerikai elnök pedig ahelyett, hogy elítélte volna a tragédia okozóit, az egész világot felháborította.

A törvényhozók a hét elején kétpárti egyetértéssel és egyhangúlag fogadták el a Charlottesville-ben történteket elítélő határozatot, amely felszólította Donald Trumpot, hogy emelje fel szavát

a rasszizmust, a szélsőségességet, az idegengyűlöletet, az antiszemitizmust és a fehér felsőbbrendűséget hirdető, gyűlöletkeltő csoportok ellen.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője már szerdán jelezte, hogy az elnök aláírja a határozatot. A szóvivő leszögezte azt is, hogy az elnök “már az első nyilatkozatában is elítélte a gyűlöletet, a fanatizmust és a rasszizmus minden formáját”.

Donald Trump az aláírás után, közleményben tudatta, hogy

amerikaiként elítéljük a közelmúltban Charlottesville-ben történt erőszakot, és szembehelyezkedünk a gyűlölettel, a fanatizmussal és a rasszizmus valamennyi formájával. Nem számít a bőrünk színe vagy az etnikai örökségünk, valamennyiünkre ugyanazok a törvények érvényesek, valamennyien ugyanazt a nagyszerű lobogót köszöntjük, és valamennyiünket ugyanaz a mindenható Isten teremtett.

Az elnök előzőleg a Fehér Ház Ovális irodájában találkozott Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátorral, aki az afroamerikai közösség egyik vezető személyisége. Az elnök és a szenátor megvitatta a Charlottesville-ben történteket és az Egyesült Államokban meglévő faji feszültség problémáit. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik