Nagyvilág

Ha Trump nem rasszista, akkor mi?

Ahogy teltek el a napok a szombati charlottesville-i gázolás óta, úgy zavarodhatott bele mindenki, mit is gondol az amerikai elnök a támadásról. Donald Trump ugyanis szombat óta háromszor szólalt meg a kisvárosban történt támadás miatt, amiben egy szélsőjobbos tüntető a tömegbe hajtott egy fiatal nő halálát okozva.

Szombati közleményében a gyűlöletet és az erőszakot elítélte, de nem tért ki külön a neonácikra.

Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak

– mondta akkor.

Egyre többen követelték viszont a felelősök néven nevezését. Még az elnök pártja is Trump ellen fordult, republikánus szenátorok egymás után kérték számon, miért nem ítélte el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket. Marco Rubio szenátor az eset kapcsán azt mondta:

A náciknak, a Ku Klux Klan (fajvédő) szervezetnek és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek semmi közük a hazafiassághoz. Amerika pont nem ilyen szeretne lenni.

Trump ezután próbált javítani a helyzetén. Fehér házi források szerint új kabinetfőnöke, John F. Kelly presszionálta, hogy álljon ki és nyilatkozzon újra a Charlottesville-ben történtekről.

AFP PHOTO / JIM WATSON

Ez meg is történt, az elnök vasárnap újabb közleményt adott ki, rögzítve, hogy amikor elítélte az erőszak, a fanatizmus és a gyűlölet minden megnyilvánulását, akkor természetesen ebbe beleértette a fehér fajgyűlölőket, a Ku Klux Klan tagjait, a neonácikat és valamennyi szélsőséges csoportot.

Hétfőn pedig végre egy elnökhöz méltóan kiállt a nyilvánosság elé, és sajtótájékoztatóján kimondta:

a rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, neonácikat, fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat, ezek visszataszítóak.

De mielőtt még mindenki hátradőlhetett volna, nyugtázva, hogy végre Trump is a helyén kezeli a szombaton történteket, az elnök kedden olyan nyilatkozattal állt elő, aminek hallatán a fél világ összenézett, hogy ugye nem 1939-et írunk.

Samuel Corum / Anadolu Agency

Trump ugyanis ezúttal arról beszélt, hogy a Charlottesville-ben történtekért nemcsak a neonácik, a Ku-Klux-Klan tagok, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdetők a felelősek, noha egyikük hajtott a tömegbe és gázolt halálra egy fiatal nőt, hanem megosztotta a felelősséget a tüntetők és ellentüntetők között, és a bal- és a jobboldali csoportokat is hibáztatta a történtekért.

Az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt, semmi kétségem sincs efelől. Szerintem mindkét fél hibáztatható. Elítélem a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, de higgyék el nekem, a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő

– mondta.

Trump ezen kívül még azt is szóvá tette, hogy ugyan a gázolás szombaton történt, de a szélsőjobbosok Unite The Right nevet viselő tüntetése már pénteken is tartott, ekkor pedig még csak békésen vonultak, így tiltakoztak Robert E. Lee tábornok szobrának ledöntése ellen.

Még szerencse, hogy a VICE riportere már pénteken is Charlottesville-ben volt, mutatjuk is, hogy nézett ki az a békés vonulás:

Az elnök érveinek azonban még mindig nincs vége, a neonáci tüntetők mellett hozta fel azt is, hogy volt engedélyük a demonstrációra, amíg az ellentüntetőknek nem. De azután, hogy valaki a tömegbe hajt az autójával és megöl egy fiatal nőt, ez nem számíthat valós érvnek.

És Trump azt sem gondolhatta komolyan, hogy a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő.

Nem vonulsz a neonácikkal együtt, ha te nem vagy neonáci.

Annál jobban pedig kevés dolog jelzi, hogy nincs rendben az, amit az elnök mondott, hogy a sajtótájékoztatója után a Ku-Klux-Klan volt vezetője, David Duke megköszönte Trumpnak, hogy kimondta az igazságot és „elítélte a baloldali terroristákat”.

Meglehet, sosem fogjuk megtudni, mit gondol az amerikai elnök a neonácikról valójában. Annyit tudni, hogy a Fehér Házból a keddi sajtótájékoztató után többen arról beszéltek, mennyire meglepődtek azon, hogy az elnök szájából olyan mondatok hangoztak el nyilvánosan, amiket eddig csak a négy fal között lehetett tőle hallani.

Azt sem tudni, hogy kedden mennyire Trump saját gondolatait hallhattuk. Hiszen köztudott, hogy az amerikai elnök naponta sok-sok órát tölt tévézéssel, de arra valószínűleg senki sem számított, hogy nem Trump szavai köszönnek vissza a Fox News-on, hanem a csatornán elhangzottak ismétlődnek meg szinte egy az egyben az elnök beszédében.

Mutatjuk a videót:

A történet (egyelőre) utolsó váratlan fordulatát a csütörtök reggel hozta, amikor Steve Bannon, a volt Breitbart-vezér egy liberális lapnak adott interjújában nyomott egy Scaramuccit, hiszen elvileg nem tudta, hogy interjút ad, de azért a charlottesville-i tüntetőkkel kapcsolatban elmondta, hogy „az etnonacionalisták lúzerek, bohócok gyülekezete az egész”.

Elég váratlan fordulat ez azután, hogy sokan a szombati gázolás után Bannon menesztését követelték, hiszen a Breitbart miatt mindenki őt, az elnök stratégiai főtanácsadóját tekinti az alt-right valódi támogatójának a Fehér Házban.

Egy biztos, könnyen rá lehet húzni Trumpra a rasszista és a neonáci jelzőt is ezek után. Nehéz a védelmére kelni úgy, hogy szerinte a szélsőjobbosok ellen tüntetők is hibásak, amikor a neonáci tüntetés szervezője nyíltan kimondta, hogy

úgy gondolja, hogy az elhunyt nőt jogosan gázolta el az autó, hiszen az ellentüntetők folyamatosan ütötték a járművet, a sofőr pedig nem látott más kiutat, mint beletaposni a gázba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik