Nagyvilág

Még annál is erősebb volt az észak-koreai atomrobbantás, mint eddig hitték

Amerikai szakértők szerint a korábban becsültnél sokkal nagyobb, 250 kilotonnás volt az Észak-Korea által szeptember elején végrehajtott nukleáris robbanás ereje; Dél-Korea közben szerdán bejelentette, hogy a föld alatti nukleáris robbanásból eredő sugárzó gázizotóp megjelenését észlelte a légkörben, légiereje arról tájékoztatott, hogy hadgyakorlatot hajtott végre első ízben új robotrepülőgépével.

A washingtoni John Hopkins Egyetemen működő 38 North nevű amerikai-koreai intézet kedden közzétette új jelentését, amelyben kielemezte a föld alatti atomrobbanás okozta földrengésről készített legújabb számításokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet (CTBTO) és a norvég NORSAR intézet 5,8-ről 6,1-re módosította a földrengés erejét, míg az amerikai földtani intézet (USGS) korábbi becslése 6,3-as volt.

A CTBTO és a NORSAR által módosította adatok lényegesek, mert belőlük arra lehet következtetni, hogy a felrobbantott nukleáris fegyver ereje közel 250 kilotonna volt, tizenhatszorosa az amerikaiak által 1945-ben Hirosimára ledobott 15 kilotonnás atombombának.

Mindenki mást mond

Az új adat nagyon közelít ahhoz, amelyet a washingtoni elemzőintézet adott meg korábbi becslésében a robbanás maximális erejére.

Amerikai illetékesek még vizsgálják, hogy ez valóban termonukleáris robbanás volt-e, mint azt Észak-Korea állította, de egyelőre semmi olyat nem találtak, ami ennek ellentmondana. Egyelőre egyetlen külföldi kormány sem erősítette meg, hogy valóban hidrogénbombát robbantott Észak-Korea, de több szakértő is azon a véleményen van, hogy a detonáció minden jellemzője egy kétfokozatú hidrogénbomba robbanásáé volt.

A robbanás erejéről eddig nagyon különböző adatokat közöltek a külföldi országok. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 50 kilotonnás volt, de Japánban már volt olyan becslés, amely 160 kilotonnára tette. Ezek a becslések még változnak az újabb és újabb információk megjelenésével.

Észak-Korea: Amerikának hamarosan soha nem tapasztalt szenvedésben lesz része
Kim Dzsongun visszautasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb, ellene hozott szankciós határozatát.

Sugárzó izotóp a légtérben

A nukleáris biztonságért felelős dél-koreai bizottság szerdán közölte, hogy xenon-133-as radioaktív gázizotóp nyomait fedezte fel a légkörben.

A testület szerint biztonsággal lehet állítani, hogy a sugárzó izotóp észak-koreai eredetű, de a mért adatokból nehéz arra következtetni, hogy mekkora volt az észak-koreai nukleáris robbanás ereje, és atom- vagy termonukleáris bomba robbant-e. A lakosságra és a környezetre nem jelent veszélyt a radioaktív gáz megjelenése a légkörben.

A xenon a természetben elforduló színtelen, szagtalan nemesgáz, amelyet például ív- vagy villanólámpákban, lézerekben használnak. A sugárzó izotópjai azonban kizárólag mesterségesen állíthatók elő, és maghasadáskor is keletkeznek.

Fotó: Europress

Dél-Korea válaszolt

A dél-koreai légierő szerdán közölte, hogy első ízben hajtott végre éleslövészetet a Taurus típusú nagy hatótávolságú robotrepülőgépével, amely koreai válság esetén erősíteni fogja a hadsereg képességét megelőző csapásmérésekre.

A Németországtól vásárolt, 500 kilométeres hatótávolságú, lopakodó tulajdonságokkal rendelkező robotrepülőgépet F-15-ös vadászgépről lőtték ki, és alacsony magasságban repülve, megkerülve az akadályokat, eltalálta az ország nyugati partvidékén lévő célpontot.

A Yonhap hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy ha Szöul környékéről lőnek ki egy ilyen rakétát, az 15 percen belül elérhet bármilyen célpontot Észak-Korea bármelyik szegletében.

Dél-Korea a védelmi képességeinek fokozását célzó terv keretében mintegy 170 ilyen fegyvert állít hadrendbe.

Az ENSZ is bekeményít

Az ENSZ BT hétfőn újabb egyhangú határozatban további szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen, válaszul a minapi kísérleti hidrogénbomba-robbantásra.

A szankciók megtiltják az észak-koreai textilexportot, és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. 2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag hozott meg, hogy megbüntesse az ázsiai kommunista diktatúrát nukleáris programjáért, rakétakísérleteiért és kísérleti robbantásaiért.

Az észak-koreai külügyminisztérium szerdai közleményében elutasította az újabb BT-szankciókat. A KCNA észak-koreai hírügynökség által idézett közleménye szerint a “gyalázatos provokációk” eredményeként hozott szankciókkal meg akarják fosztani Észak-Koreát az önvédelem legitim jogától, és a teljes gazdasági blokáddal meg akarják fojtani az országot és a népét . Az amerikaiak által kezdeményezett szankciók alkalmat adnak Phenjannak arra, hogy igazolja az általa választott út helyességét – áll a külügyminisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.