Külföld
German Chancellor Angela Merkel and Russian President Vladimir Putin are pictured at the Chancellery in Berlin, Germany on October 19, 2016. German Chancellor Angela Merkel is meeting in the Normandy format with French President Francois Hollande, Russian President Vladimir Putin and Ukrainian President Petro Poroshenko to discuss security in Ukraine and in Syria (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto)

Észak-Koreáról egyeztetett Putyin és Merkel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 11. 17:30

A német kancellár támogatja a szigorúbb szankciókat.
Korábban a témában:

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár hétfőn telefonon megvitatta Észak-Korea agresszív, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait semmibe vevő provokációit, és megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult válság kizárólag az összes fél párbeszéde révén rendezhető – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A német kezdeményezésre történt telefonbeszélgetésről beszámoló közlemény szerint Putyin és Merkel egyetértett abban, hogy Észak-Korea magatartása ellentétes a nukleáris fegyverek globális elterjedése megakadályozásának elvével, és komoly fenyegetést jelent a regionális békére és biztonságra.

Az orosz elnök és a német kancellár egyetértett abban is, hogy az éles válság kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, az összes érintett fél tárgyalásának felújítása révén rendezhető. Putyin és Merkel megállapodott abban, hogy a helyzet megvitatását a két ország külügyminiszteri szinten folytatja.

Az Egyesült Államok a szeptember 3-i észak-koreai nukleáris kísérlet miatt hétfőn egy határozattervezetet készül beterjeszteni a Biztonsági Tanács elé, amely példátlan mértékben megszigorítaná a Phenjan elleni szankciókat. A dokumentum egyebek között megtiltaná a kőolaj és az olajtermékek Észak-Koreába történő exportálását, valamint az onnan való textilbehozatalt.

A határozattervezet a büntetőintézkedések további szigorítását vagy enyhítését Phenjan lépéseitől tenné függővé.

A telefonbeszélgetésről Steffen Seibert német kormányszóvivő is beszámolt. Közleménye szerint Merkel arról tájékoztatta Putyint, hogy támogatja a büntetőintézkedések megszigorítását.

A berlini közlemény szerint a kancellár üdvözölte azt az orosz javaslatot, hogy ENSZ-békefenntartókat telepítsenek a kelet-ukrajnai konfliktusövezetbe, de hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a javaslathoz képest ki kellene terjeszteni mandátumukat. Putyin közölte, hogy kész megvizsgálni a békefenntartók telepítésének kérdését a Donyec-medencén kívüli más kelet-ukrajnai térségekben is, azzal a céllal, hogy védelmet nyújtsanak a minszki megállapodás betartását ellenőrző EBESZ-megfigyelők számára. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.