Nagyvilág

Bíróság: műtéti úton kell elnémítani a szomszédokat zavaró kutyákat Oregonban

Ugatásuk annyira zavarta a szomszéd házaspárt, hogy még tízmilliós kártérítést is fizetniük kell.

A hangszálaik elvágásával kell elnémítania egy Oregonban élő házaspárnak hat kutyáját, mert az állatok folyamatos ugatása az őrületbe kergette szomszédjaikat – döntött szerdán az oregoni fellebbviteli bíróság. A bíróság ezzel helyben hagyta az ügyben született elsőfokú ítéletet, aminek része egy 238 ezer dolláros (61 millió forint) kártérítés megfizetése is, amit az évtizedeken át tartó zaj okozása miatt kell kifizetniük a kutyatulajdonosoknak

A vidéki területen élő Debra és Dale Krein elmondása szerint a szomszédukban élő kutyák 2002-ben kezdtek el nagyon ugatni, de csak tíz évvel később indítottak pert azok elnémítására, miután már nem tudták tovább elviselni a kutyahangokat. Elmondásuk szerint a tibeti és pireneusi masztiffok reggel öt órakor kezdtek el ugatni, és azt órákkal azután sem hagyták abba, hogy gazdáik elmentek otthonról.


A Krein-házaspár szerint rendszeresen felébresztették őket, a rokonaik az ugatások miatt nem akarták őket meglátogatni, a tévét is alig hallották tőlük, gyerekeik pedig már haza sem akartak menni az iskolából.

A kutyákt gazdái azzal védekeztek, hogy farmterületen élnek, ahol nem érvényesek a lakóterületekre érvényes csendrendeletek. Karen Szewc és John Updegraff elmondása szerint a kutyák a juhnyájukat, kecskéiket és csirkéiket őrzik, és elnémításukkal nem tudnák rendesen elvégezni a munkájukat. Szewc elmondása szerint egyszer már próbálkoztak a kutyák elnémításával, de akkor egy puma hat bárányukat vitte el egy héten belül.

Szewc elmondta, még nem tudják, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen. Egyelőre hat kutyájuk közül csak egyet némítottak el.

(A kiemelt fénykép illusztráció. Fotó:Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik