Tudomány

Magyar kutatók szerint megértik egymást a kutyák

Nemzetközi szaklapban közölték az eredményt, ami a szomszédbosszantásnak is véget vethet – írja az MTI.

Az ELTE Etológia Tanszéke több mint egy évtizede kutatja a kutyák hangjelzéseit. Az eddigi eredmények megmutatták, hogy az ugatás az ember számára számos információt közöl – meg tudjuk állapítani, hogy milyen hangulatban és milyen helyzetben van az állat.

A mostani vizsgálatban a kutatók kertes házakban élő kutyákat vizsgáltak. A kerítés mellé hangszórót rejtettek, az ebek viselkedését pedig kamerán figyelték meg. Arra jutottak, hogy a kutya viselkedését befolyásolja mind az ugatás kontextusa, mind pedig az, hogy ismerik-e az ugató kutyát.

A vizsgálati eredmények azért jelentősek, mert ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a kutya ugatása egyedtől és helyzettől függően információt ad a többi kutya számára. Eddig a legtöbben – még a tudományos színtéren is – azt gondolták, hogy az ugatás csak a kutya izgatottságát jelzi, különösebb kommunikációs tartalma nincs.

A vizsgálat gyakorlati haszna az is lehet, hogy segít megérteni és kezelni a szomszédokat bosszantó kutyaugatást. Kiderült például, hogy ha egy kutya olyan másik állat ugatását hallja, amely egyedül van, arra nem reagál, de ha például azt hallja, hogy a ház előtt elhaladó embereket ugatja meg egy másik eb, az őt is válaszra készteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik