Nagyvilág

Harvey hurrikán: felrobbant egy vegyi üzem Houstonnál

Felrobbant egy vegyi üzem a Harvey hurrikán által sújtott Houston közelében, közölte csütörtökön a houstoni Fox 26 televíziós csatorna.

Az első hírek szerint a környéken két hangos robbanást lehetett hallani, majd fekete füst szállt fel az üzemből.

Az Arkema vegyi üzem korábban arról tájékoztatott, a heves esőzések és áradások következtében nem tudtak hűteni bizonyos kémiai vegyi anyagokat, így a robbanás megelőzésére nem volt lehetőség.

A tűz valószínűleg nem terjed semerre, ugyanakkor elővigyázatosságból evakuálták a lakosságot az üzem két és fél kilométeres körzetében.

Mint mostani közleményükben írták, a robbanásokról helyi idő szerint hajnali kettőkor kapták a bejelentést. Figyelmeztették a lakosságot, hogy mivel az kémiai anyagokat több helyen tárolják, további robbanások is várhatók, így semmiképp ne térjenek vissza az evakuációs zónába, amíg arra nem kapnak felhatalmazást.

A robbanás után egy mentésben segítő rendőrt kórházba szállították, mert belélegezte a kiáramló füstöt, többen pedig elővigyázatosságból mentek kivizsgálásra.

Videón, ahogy mentik az állatokat a Harvey hurrikán elől
Van dolga az állatvédőknek bőven.

Az üzemben még pénteken leállították a termelést, mielőtt a hurrikán megérkezett volna a régióba. Csakhogy a brutális csapadékmennyiség miatt elszállt az áram az intézményben, a generátorokat pedig ellepte a víz.

Az Arkema üzemben a gyógyszer- és építőanyaggyártás alapjaként szolgáló szerves peroxidokat állítanak elő, melyek magasabb hőmérsékleten veszélyessé válhatnak.

Richard Rowe vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek korábban arról beszélt, a tűz robbanó és intenzív lesz, mintha benzin égne.  Figyelmeztetett, hogy az égés által megjelenő fekete füst irritálja a bőrt, a szemeket és a tüdőt is.

Idő közben repülési tilalmat is bevezettek a létesítmény felett.

A Harvey hurrikán eddig legkevesebb 33 ember halálát okozta.

(BBC, Independent, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik