Nagyvilág

Erőszakkal spárgázásra kényszerített diákok: megszólalt egy edző

Elavult edzésmódszert alkalmaztak.

Komoly botrányt váltottak ki azok a megrázó képsorok, amelyeket egy denveri iskolában, az intézmény cheerleader-csapatának edzésén rögzítettek. Amint azt megírtuk, a videókon a táncoslányokat négyen-öten lefogják, az edző pedig saját testsúlyával nyomja le őket, hogy sikerüljön lemenniük spárgába. Mivel hónapokig nem indult vizsgálat az ügyben, öt felelőst – köztük az igazgatót és az igazgatóhelyettest – felfüggesztettek.

Az esetben leginkább az edző viselkedése váltott ki felháborodást, így különösen érdekes a szakértő – egészen pontosan: egy másik cheer-tréner – nyilatkozata az ügyről.

Jimbo Gravois (aki konditerem-tulajdonos is egyben) elmondta, hogy látta a felvételt, rossz volt nézni a diák szenvedését. Az edző szerint ezt a fajta erőltetett statikus nyújtást annak idején a rugalmasság fejlesztéséért csinálták,

de már rég bebizonyosodott, hogy hosszú távon sérülésekhez vezet.

A kutatások eredményeként ma már vannak sokkal eredményesebb – és kevésbé veszélyes – nyújtógyakorlatok, Gravois szerint ennek ellenére még mindig sokan alkalmazzák ezt az elavult módszert.

Úgy véli, ilyen szempontból – a megrázó látvány ellenére – jó is, hogy előkerült ez a felvétel, mert ráirányíthatja a figyelmet az efféle régimódi technikák alkalmazásának veszélyeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik