Nagyvilág

Könyvbe foglalta 22 évvel ezelőtti négyes gyilkosságát a krimiíró

Liu Yongbiao kínai krimiíró a The Guilty Secret (A bűnös titok) című könyvének bevezetőjében elárulta, hogy már el is kezdte írni új detektív drámáját, melynek főhőse évtizedekig bujkált azután, hogy rettenetes gyilkosságokat követett el.

A héten viszont kiderült, hogy a The Beautiful Writer Who Killed (A gyönyörű író, aki gyilkolt) című kötete több, mint fikció. Az írót őrizetbe vették, amiért feltehetően halálra vert négy embert két évtizeddel ezelőtt.

Mindvégig rátok vártam

– állítólag ezt mondta a rendőröknek Liu, mikor megjelentek otthonában és kattant csuklóján a bilincs még péntek hajnalban.

A gyanú szerint az író egy társával 1995. november 29-én becsekkolt egy vendégházba a Kína keleti részén található Huzhou városában, csak azért, hogy kirabolhassa a vendégeket. Az egyik vendég szembeszállt a bűnözőkkel, őt halálra verték. Hogy ne legyen szemtanú, a két elkövető végzett a szállást üzemeltető párral és 13 éves unokájukkal is.

A nyomozással megbízott Xu Zhicheng a sanghaji Paper magazinnak arról beszélt, hogy a hajtóvadászat sikertelen volt a gyilkosok után, mert semmilyen összefüggést nem találtak köztük és az áldozatok között.

Csakhogy közel 22 évvel a bűncselekményt követően a rendőrség nyomot fogott a nyár elején, és Liu mellett egy 64 éves, Wang nevű férfi lettek az első számú gyanúsítottak. Azt pontosan nem közölték, mi segített az ügy felderítésében, de sajtóinformációk szerint a DNS-technológia nagy szerepet játszott benne.

A China Daily például azt írta, hogy a hatóságok közel 60 ezer ujjlenyomatot vizsgáltak át az elmúlt két évtizedben csak ezzel a gyilkossággal kapcsolatban.

Liu nem publikálta a beharangozott könyvét, de feleségének írt egy egyoldalas levelet, amiben leírta életében elkövetett tényleges bűneit.

A Liu letartóztatásában résztvevő egyik rendőr szerint Liu azt vallotta a párjának, hogy két évtizede várt erre a pillanatra.

Most már végre megszabadulhatok a mentális gyötrelemtől

– fogalmazott.

Az eset kísértetiesen hasonlít Richard Klinkhamer holland író történetéhez, akinek felesége, Hannelore még 1991-ben tűnt el.

Az író később írt egy könyvet, melyben hétféle verziót vázolt fel arról, hogyan ölhette meg nejét, de a kiadója nem publikálta a kötetet.

Kilenc év elteltével Hannelore csontvázát megtalálták a család korábbi háza alatt, Klinkhamer pedig beismerte a tettét. Írását csak ezt követően adták ki.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik