Nagyvilág

Durván kritizálják az orosz főügyészt a Pussy Riot új klipjében

Akivel gond van, azt először beviszik a rendőrök kihallgatni, majd feletetik a halakkal – vázolják az ügymenetet.

Keményen nekiment az orosz főügyésznek a Pussy Riot ellenzéki feminista punkegyüttes: Csajka című klipjükben a főügyész maffiakapcsolatait „éneklik” meg.

Nemrég Alekszej Navalnij orosz antikorrupciós aktivista tárta fel, hogy Jurij Csajka főügyész fiai hogyan építették fel üzleti birodalmukat apjuk politikai kapcsolatait kihasználva, és hogyan kötődött mindez egy volt Putyin-párti politikushoz, Szergej Csapokhoz, aki maffiavezérként ténykedett a dél-oroszországi Kuscsevszkajában, amíg egy gyilkosságsorozat miatt végül le nem tartóztatták őket. Navalnij arról is beszámolt, hogy Csajka hogyan próbálta elsimítani Csapok viselt dolgait.

„Legyél alázatos, tanulj meg engedelmeskedni, ne aggódj az anyagiak miatt, legyél hűséges a hatalomban lévőkhöz, mert a hatalom Isten ajándéka, fiam” – így kezdődik a Pussy Riot száma, ami a Navalnij által feltártakat dolgozza fel. Bemutatják Csajka karrierjét, aki ügyvédként kezdte, majd belépett a kommunista pártba, összebarátkozott az oligarchákkal, majd úgy döntött, hogy inkább Oroszországban üzletel, „mert ott nincsenek melegek, mint Európában”. De azért szívesebben nyaral Görögországban vagy Nizzában, mint a Krímen, ahol túl sok az áramszünet és az egyéb gond.

Tudod, mi törődünk a haverokkal

Az egyes szám első személyben elmesélt történetből kiderül: Csajka a „régi orosz ügymenet” híve – akivel gond van, azt először beviszik a rendőrök kihallgatni, majd feletetik a halakkal, úgy, hogy balesetnek tűnjön, vagy aki túl okos, annak remek munkákat találnak a börtönben. „Tudod, mi törődünk a haverjainkkal, a barátság, testvériség nálunk szent, nem gond, kimentjük a seggedet a bűnvádi eljárások alól, aki meg túl sokat beszél, azt élve eltemetjük, aki baszakszik, megy a börtönbe” – vázolják fel, majd Putyinra utalva hozzáteszik: „nem hiszem, hogy Navalnij vagy Pavlenszkij tovább zavar majd téged, Vlagyimir”.

„Vegyük például az irkutszki kikötő főnökét, nem osztotta az érdekeinket, nem akart nekünk eladni vagy fizetni, de a Jóisten mindig megtalálja a módot – egy garázs, egy sámli, egy kötél és késő éjjel megmutatjuk neki a fényt. Amíg a mi fiaink hivatalos elismerést kapnak, szegény fickó megfullad” – hoznak konkrét példát az ügymenetre. A klipben elhangzik egy másik konkrét történet is: „A fiam karácsonyra egy sóbányát akart fa helyett, a pap azt mondta, a családi értékek szentek – ne aggódj, fiam, bezárjuk az összes versenytársat, megkapod a sóbányádat, én tartom a szavam, megmondtam, hogy mindent elintézek”.

Minél nagyobb Oroszország, annál jobban meg lehet fejni

Kitérnek arra is, hogy miért próbál Oroszország terjeszkedni: mert minél nagyobb Oroszország, annál jobban meg tudják fejni. „Én irányítom itt a korrupció elleni harcot, vagy hogy pontosabbak legyünk, én irányítom a korrupciót, szeretem Oroszországot, hazafi vagyok, de azért élnék Svájcban is” – mondják a főügyészt megszemélyesítve.

A Pussy Riot három tagját 2012-ben letartóztatták, miután a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt előadták „Szűzanya, zavard el Putyint” című dalukat, két tag pedig külföldre menekült. Másodfokon Jekatyerina Szamucevics büntetését felfüggesztették, de Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina csak másfél év fogság után, a téli olimpiára való tekintettel szabadulhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik