Nagyvilág

Kiengedték a börtönből a venezuelai ellenzék vezetőjét

Visszavitték házi őrizetbe a venezuelai hatóságok Leopoldo López ellenzéki vezetőt, akit öt napja hurcoltak el egy katonai börtönbe.

Erről a politikus felesége értesítette a nyilvánosságot Twitter-üzenetében vasárnapra virradóra.

Lópezt és egy másik ellenzéki vezetőt, Antonio Ledezmát kedden, két nappal az ellenzék által bojkottált alkotmányozó nemzetgyűlési választások után hurcolták el házi őrizetből egy katonai börtönbe – ahol korábban büntetésüket töltötték – azzal az indokkal, hogy szökni készültek. Ledezmát pénteken már hazaszállították, de Lópezről eddig nem volt hír.

Az Európai Unió és az ENSZ illetékesei keményen bírálták elhurcolásukat.

Ledezma korábban a venezuelai főváros polgármestere volt, López pedig a Népakarat nevű jobboldali ellenzéki párt alapítója. López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Nicolás Maduro államfőt.

Mindkét ellenzéki vezető arra szólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a múlt vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik