Nagyvilág
Venezuela's opposition activists clash with riot police agents during a protest against Nicolas Maduro's government in Caracas on April 4, 2017.
Protesters clashed with police in Venezuela Tuesday as the opposition mobilized against moves to tighten President Nicolas Maduro's grip on power. Protesters hurled stones at riot police who fired tear gas as they blocked the demonstrators from advancing through central Caracas, where pro-government activists were also planning to march.
 / AFP PHOTO / JUAN BARRETO

A diktátort el kell zavarni

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 05. 13. 11:00

Korábban a témában:

Története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja Venezuelát. A dél-amerikai ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olajár zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult.

Hogy mekkora a baj, jól mutatja, hogy egy most kiszivárgott dokumentum szerint 2016-ban a csecsemőhalandóság 30,12 százalék volt (összehasonlításképp: Magyarországon ez a szám 3,9 ezrelék volt.

Az emberek másfél hónapja az utcán tüntetnek a világ egyik utolsó szocialista diktatúrájában, az ellenzéki pártok előrehozott választást akarnak, de egyelőre csak annyit értek el, hogy Nicolás Maduro elnök bejelentette, a válság rendezése érdekében alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, amely módosítaná az alaptörvényt, de a Henrique Capriles vezette ellenzék ellenáll, kevesli a reformokat, főleg úgy, hogy Maduro folyamatosan államcsínnyel vádolja a demonstrálókat.

Opposition activists march during a protest against Venezuelan President Nicolas Maduro, in Caracas on May 3, 2017.
Venezuela's angry opposition rallied Wednesday vowing huge street protests against President Nicolas Maduro's plan to rewrite the constitution and accusing him of dodging elections to cling to power despite deadly unrest. / AFP PHOTO / JUAN BARRETO
Fotó:Europress/AFP/JUAN BARRETO

Országszerte milliók vonulnak az elnyomás és a kilátástalanság ellen, legtöbbször spontán szerveződve. A halálos áldozatok száma már közelíti az ötvenet, a sebesültek száma több száz.

A caracasi demonstrációhullám egyik főszervezőjével, a 29 éves Félipével beszélgettünk Skype-on. Szerinte

szétrobbant a rendszer.

Majd egy példával illusztrálta is, hogy a rendszerbe volt kódolva a robbanás, annak bekövetkezte csak idő kérdése volt. „Mint amikor az egyik Star Wars epizódban a fiatal Anakin Skywalker berepült a droidvezérlőbe és ott belülről szétlőtte azt, a többi repülőgép vezetője meg értetlenül állt előtte, azt mondogatták, nem ők voltak, belülről robbant fel. Mi csak utána jöttünk és egy feladatunk van, elüldözni a diktátort.”

Folyamatosak a letartóztatások, a civileket aztán katonai bíróság elé állítják. A több európai országban és az Egyesült Államokban is politikatudományt tanuló Félipe szerint ez már a hatalom teljes kétségbeesését jelzi, hiszen az alkotmány világosan előírja, hogy a civileket polgári bíróság elé kell állítani.

People protect themselves during clashes between opposition activists and riot police agents during a demonstration against Nicolas Maduro's government in Caracas on April 4, 2017.
Protesters clashed with police in Venezuela Tuesday as the opposition mobilized against moves to tighten President Nicolas Maduro's grip on power. Protesters hurled stones at riot police who fired tear gas as they blocked the demonstrators from advancing through central Caracas, where pro-government activists were also planning to march.
 / AFP PHOTO / JUAN BARRETO
Fotó:Europress/AFP/JUAN BARRETO

Azzal egyetértett, hogy a tüntetők is egyre erőszakosabbak, már emberi és állati ürülékkel dobálják az ellenük felvonuló katonákat és rendőröket.

Nekünk nincs más fegyverünk, a szó szoros és átvitt értelmében is így látom ezt.

Szerinte az egyetlen reményük a venezuelai vezetésen egyre csak fokozódó nemzetközi nyomás, rendszeresek a tárgyalások Amerikával és már nyolc latin-amerikai ország (Argentína, Brazília, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexikó és Paraguay) ítélte el közös nyilatkozatban, hogy a hatóságok túlzott erőszakot használnak a tüntetőkkel szemben.

Ha így sem változik a helyzet és a tüntetéshullám bármi féle elért eredmény nélkül kifullad, Maduro könnyen nyílt diktatúrát vezethet be megtorlásként, ugyanúgy, mint 2014-ben. Az akkori ellenzéki vezető, Leopoldo López azóta börtönben van, erőszakra való felbujtás címén 13 évig és kilenc hónapig tartó börtönbüntetésre ítélték.

De a totális diktatúra csak átmeneti lehet, amit még a mostaninál is véresebb népmegmozdulás söpör el.

Arra a felvetésemre, hogy a szintén latin-amerikai Ferenc pápa is segíthet a békésebb rendezésben, csak legyintett, hiába katolikus a venezuelaiak 96 százaléka. „A spiritualitás ide már kevés”, mondta.

– Meddig csináljátok?
– A társadalom minden rétege szembekerült mára Maduro elnökkel. A mellette felvonuló „tüntetők” jelentős része kivezényelt és megfélemlített ember volt. Ez már csak színház, ahol mindenki egy tragédia szereplője.
– Mi jöhet Maduro uralma után?
– Először egy fájdalmas ébredés a diktatúrából, aztán verejtékes munka, majd, ha sikerül, virágzás.

(A felhasznált írások az El País, az El Mundo, a La Vanguardia, a Foreign Policy és a The Economist vonatkozó cikkei.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.