Nagyvilág

Török katonák alázták meg a szír menekülteket

Könyörtelenül hasba rugdostak egy menekültet a katonák, eljárás indul ellenük. Az esetről videó is készült.

Évről évre egyre könyörtelenebb a diktatúra Törökországban, amit jól mutat az is, hogy bánnak egyes szíriai menekültekkel. Miközben a nagyhatalmak segítségével kivéreztettek egy egykor prosperáló államot, milliók menekültek a tömeggyilkos kormányerők vagy a barbár iszlamista milíciák elől a szomszédos országokba, így Törökországba is.

A törökök aztán kötöttek egy egyezményt az Európai Unióval, hogy jó sok pénzért cserébe visszatartják a menekülteket Európától. Ennek azonban súlyosabb ára van: a menekültekkel való durva bánásmód. Egy ilyet lepleztek le nemrég, az Independent foglalta össze, hogyan kegyetlenkedtek a török katonák a menekültekkel.

Videofelvétel készült róla, amin látszik, hogy a katonák ütik, verik, rúgják a fiatal férfiakat. Az egészben négy katona vett részt, akik ellen eljárás indult, őrizetbe is kerültek. A bántalmazott menekülteket később orvosok látták el, egy rendőrőrsre kerültek, majd kiutasították őket.

A felvételen hallható, ahogy azt kérdezik a határt illegálisan átlépő emberektől, hogy akarnak-e még egyszer Törökországba menni. Aztán azt kérdezik, miért jöttek menekültek, és a megrugdosott emberek csempészek-e. Épp azután történt ez, hogy a neten körbement egy kép, megalázó módon női fehérneműbe öltöztetett menekültekről. Jogvédők régóta kritizálják a török hadsereget, ami olykor tüzet is nyit a határt átlépőkre.

Az egyik szíriai jogvédő szervezet szerint eddig 163 embert – köztük 15 nőt és 31 gyereket – lőttek le a határon.

Recep Tayyip Erdogan elnök korábban még azt mondta, nyitva áll országa ajtaja a háború elől menekülők előtt. De a 3 millió menekült nagyon megterhelte az országot, valamint sok a súrlódás a menekültek és a helyiek között is. Emiatt olyan brutális támadások is előfordulnak, mint ami egy terhes szír nőt ért júliusban: elhurcolták, megverték, megerőszakolták és megölték, a tízéves fiával együtt.

(Képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik