Nagyvilág

Börtönre ítélték az udvarlóját öngyilkosságra biztató nőt

Tizenöt hónap letöltése után próbára bocsátják Michelle Cartert.

Tizenöt hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy fiatal nőt, mert öngyilkosságra buzdította udvarlóját, aki rá hallgatva önkezével véget vetett az életének.  A Massachusetts szövetségi államban három évvel ezelőtt történt eset nagy vihart kavart az országban.

A 21 éves Michelle Carter folyamatosan üzenetekkel bombázta 18 éves udvarlóját, Conrad Royt. Az üzenetekben hol burkoltan, hol nyíltan arra próbálta rávenni a fiatal férfit, hogy legyen öngyilkos. Roy, akit a tárgyaláson bizonytalan és lelki problémákkal küszködő fiatalként írtak le, már korábban is megkísérelt öngyilkosságot, Carter folyamatos bíztatása azonban végzetesnek bizonyult.

Conrad Roy szén-monoxidot lélegzett be lezárt autójában, miközben telefonon kapcsolatban volt az útmutatásokat adó Michelle Carterrel. A fiatal nő a telefonon keresztül figyelte, ahogyan udvarlója megfullad, a tragédiáról nem értesítette sem a mentőket, sem Roy családját. A fiatalember holttestét egy nappal az öngyilkosság után találták meg.

A 21 éves Michelle Cartert emberölés vádjával állították bíróság elé. Ügyvédjei amellett érveltek, hogy a magánüzenetek titkosságát az alkotmány védi, így nem használhatók fel bizonyítékként. Ennek ellenére a nő több száz sms-üzenetét vizsgálták át. Az ügyész 7-12 év közötti börtönbüntetést javasolt. A bíró azonban két és fél év börtönt szabott ki, amelyből 15 hónapot kell letölteni. A fennmaradó időszakban szigorú felügyelet melletti, két évig tartó próbaidőre bocsátják.

Döntésének indoklásakor Lawrence Moniz bíró felhívta a figyelmet a rehabilitáció fontosságára. Az áldozat édesanyja közleményben hangsúlyozta, hogy reményei szerint fia halála nem lesz hiábavaló, és a jog előbb-utóbb az öngyilkosságra buzdítást, vagy kényszerítést is komoly bűncselekményként ismeri el.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, hívja a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik