Nagyvilág

Maduro: Hozzon csak még több szankciót Donald Trump császár!

Visszautasította hétfőn támogatói előtt beszélve Nicolás Maduro venezuelai elnök a rá kiszabott amerikai büntetőintézkedéseket.

Nekem a birodalom nem parancsol!

– kiabált Maduro Caracasban, világossá téve, hogy nem tesz le tervéről, hogy újraírassa országa alkotmányát.

Hozzon csak még több szankciót Donald Trump császár!

– mondta a tévében élőben közvetített beszédében a venezuelai elnök.

Nem rémítenek meg. Egy percre sem rémülök meg a birodalom fenyegetéseitől és szankcióitól

– szögezte le Nicolás Maduro, aki szerint mindennek az az oka, hogy Trump elkeseredetten gyűlöli Venezuela szocialista kormányát.

Az Egyesült Államok hétfőn személyre szabott szankciókat léptetett életben Maduro ellen, s egyben diktátornak nyilvánította a venezuelai elnököt. A washingtoni pénzügyminisztérium Maduro minden vagyonát befagyasztotta az Egyesült Államokban, és senki nem léphet vele semmilyen üzleti kapcsolatba.

Amerika nem ismeri el a venezuelai választás eredményét
A venezuelai nép és a demokrácia győzni fog, mondta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet.

Venezuelában vasárnap tartották az alkotmányozó gyűlés tagjainak választását, amely Maduro tervei szerint újraszövegezi majd az ország alkotmányát. Az ellenzék bojkottálta a választást, mert szerintük semmilyen más célt nem szolgál, mint, hogy Maduro bebetonozza saját hatalmát, és elkerülje, hogy jövőre elnökválasztást kelljen tartani, melyen várhatóan megbukna, miután a venezuelaiak többsége azt szeretné, ha távozna a hatalomból.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának esése miatt Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, és elszabadult az infláció. Sok helyen leállt a termelés, és a boltok polcai kiürültek. Maduro az ellenzéket és az Egyesült Államok vezette külföldi összeesküvést hibáztatja országa gazdasági problémáiért.

A politikai válság pedig abból ered, hogy Maduro és pártja, valamint az általuk irányított államapparátus minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ellenzéket a kormányváltásban. Az ellenzék 2015-ben elsöprő győzelmet aratott ugyan a parlamenti választásokon, és a venezuelaiak elsöprő többsége Maduro távozását akarja, de az elnök híveiből álló legfelsőbb bíróság fokozatosan megkurtította a törvényhozás jogköreit, s egy alkalommal még a parlament feladatainak átvételére is kísérletet tett.

Az ellenzék az alkotmány adta lehetőségekkel élve aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy Maduro leváltását népszavazás útján érjék el, de ezt hol a választási bizottság, hol bíróságok akadályozták meg.

A venezuelai pokol belülről
A venezuelai elnök Adolf Hitler, Benito Mussolini és Augusto Pinochet egykori diktátorokhoz hasonlítja ellenfeleit. Két hónapja lángol az ország. Képek.

A dél-amerikai országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már több mint 120 ember halt meg.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik