Nagyvilág

Újabb erdőtüzek pusztítanak Portugáliában

Néhány napi nyugalom után ismét erdőtüzek sorát jelentették vasárnap Portugália középső részéből, a lángok megfékezésére a hatóságok több mint 2300 tűzoltót mozgósítottak.

Patricia Gaspar, a polgár védelem egyik szóvivője az este arról számolt be, hogy az erős szél nehezíti a tüzek elleni küzdelmet, az oltás így elhúzódhat. A szóvivő mindazonáltal nyugalomra intette a lakosságot.

A legsúlyosabb tűzvész a Castelo Branco régió Serta települése környékén tombol, itt több mint 800 tűzoltó igyekszik útját állni a lángoknak. Televíziós felvételek szerint

a térség lakosai is kivették részüket a mentési munkákból, saját öntözőslagjaikkal oltva a lángokat.Több mint 600 tűzoltó dolgozik egy másik tűzvész megfékezésén Coimbra mellett, egy olyan területen, amelyet a rendkívül könnyen lángra kapó eukaliptuszfák borítanak.

Portalegre térségében két falut fenyeget közvetlenül egy vasárnap délután keletkezett tűz.

Június közepén egy hatalmas kiterjedésű tűz 64 ember halálát okozta, és több mint kétszázan szenvedtek sérüléseket a fővárostól, Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében. A tűzvész az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

A Pedrógao Grande-i katasztrófa után Portugáliában erdőgazdálkodási reformot hagytak jóvá, amelynek értelmében fokozatosan visszaszorítani tervezik az ország területén nagy tömegben megtalálható eukaliptuszfák számát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik