Nagyvilág

Megölték Cecil fiát is

cecil kölykei (Array)
cecil kölykei (Array)
Csak annyi biztos, hogy a védett területen kívül lőtték le Zimbabwe legendás oroszlánkirályának kölykét.

Lelőtték Cecil, a 2015-ben botrányos körülmények között elpusztított zimbabwei oroszlán egyik kölykét, a Xanda nevű hímet. Az Oxfordi Egyetem szerint Cecil fiát egy trófeavadász lőtte le, a Lions of Hwange National Park úgy tudja, egy hivatásos vadász ejtette el. Xanda egyike volt Cecil 12, tavaly még életben lévő kölykének.

A hatéves oroszlánt, egy két nőstényből és több kölyökből álló falka fejét a Hwange Nemzeti Park területén kívül lőtték le, közel apja halálának helyszínéhez. Ott legális a vadászat. Cecilhez hasonlóan Xanda is GPS-nyakörvet viselt, mert részt vett az Oxfordi Egyetem oroszlánkutató projektjében. A nyakörvet a vadászat szervezője beszolgáltatta.

Bár a védett területen kívül ölték meg az oroszlánt, Andrew Loveridge, az egyetem zoológiai karának munkatársa nagyon elszomorítónak nevezte egy olyan állat elvesztését, amelyet születése óta nyomon követtek.

A World Animal Protection szervezet vezetője, Tennyson Williams elfogadhatatlannak nevezte Xanda “kegyetlen” leölését. Felszólította az afrikai országokat, hogy az oroszlánok védelmén, nem pedig vadászatán alapuló gazdaságot fejlesszenek. A vadászat pártolói szerint ugyanakkor a vadászati bevételek hosszabb távon segítenek megőrizni a vadon élő állatfajokat.

A káprázatos fekete sörényéről híres Cecil a nemzeti park egyik fő attrakciójának számított. Szándékos kicsalogatása a védett övezetből és megölése feldühítette az állatvédőket szerte a világban. A Zimbabwe büszkeségét elejtő amerikai trófeavadász, Walter Palmer fogorvos kénytelen volt egy időre eltűnni a nyilvánosság elől a felháborodás miatt.

Cecil lelövése után a Delta Air Lines úgy döntött, nem vesz fel a repülőgépeire oroszlán-, leopárd-, elefánt-, orrszarvú- és bivalytrófeákat.

cecil(650x433).jpg (Array)
Nem szállít többé oroszlántrófeát a Delta Air Lines
Az egyetlen afrikai járatokkal rendelkező amerikai légitársaság Cecil miatt változtatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik