Élet-Stílus

Egy amerikai fogorvostól undorodik az egész világ

Óriási a felháborodás Cecil, a zimbawei oroszlán levadászása miatt.

Ezekben a napokban Amerika, Zimbabwe, de talán a fél világ leginkább utált embere egy mosolygós fogorvos.

Walter J. Palmer azzal vívta ki az elképesztő ellenszenvet, hogy megölte Zimbabwe (de talán egész Afrika) legismertebb oroszlánját. Cecil a Hwange Nemzeti Park lakója volt, és három éve került a hírekbe, amikor száműzte őt a családja, de ezek után alapított egy újabb falkát, amelynek ő lett a vezére.

Az amerikai fogorvos különös kegyetlenséggel végzett az oroszlánnal: lefizette a vadőröket, akik kicsalogatták Cecilt a nemzeti parkból (mert annak területén illegális a vadászat), ezek után Palmer nyíllal rálőtt az állatra, majd két napig követte, és fegyverrel végzett vele. Ezek után megnyúzták az oroszlánt, akinek levágott fejéből trófea lett.

A fogorvos 50 ezer dollárt (14 millió forint), (más források szerint 55 ezer dollárt fizetett) segítőinek.


Walter Palmer (balra) egy korábbi sikeres vadászat után. A kép forrása: Twitter

A hatóságok két zimbabwei férfit – egy vadászt és egy farmtulajdonost – gyanúsítottak meg, a vád: orvvadászat. Ha bűnösnek találják őket, akár 15 év börtönt is kaphatnak. Vélhetően a fogorvos ellen is eljárás indul.

Palmer azzal védekezik, hogy megbízott profi segítőiben, akik a kilövéshez szükséges engedélyek beszerzését ígérték neki; ő végig abban a tudatban volt, hogy a vadászat törvényes keretek között zajlik. Nyilatkozatában azt is leszögezte, hogy nagyon sajnálja és megbánta a történteket.

Az állatvédők nem estek hasra a bocsánatkéréstől: Palmer minnesotai rendelőjénél „fogorvosvadászok” jelentek meg, akik plüssoroszlánokat helyeztek el az épületnél, és „Gyáva és gyilkos” vagy feliratot ragasztottak az ajtóra. De ez még semmi az internetes hadjárathoz képest: a Facebookon és a Twitteren hihetetlen mennyiségű aloldal, üzenet és bejegyzés születik a témában – egyik sem kíméli Walter J Palmert.

FRISSÍTÉS: az indulatok következtében Palmer rendelője (átmenetileg?) bezárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik