Nagyvilág

Lecsap Ausztria az osztrák-török kettős állampolgárokra

Ausztriai törökök tízezrei vettek részt a török népszavazáson, ez nyitotta fel a kettős állampolgárságot tiltó osztrák hatóságok szemeit.
Korábban a témában:

Feltehetőleg 28 ezer Ausztriában élő birtokol illegálisan osztrák és török állampolgárságot egyszerre, ezért az osztrák hatóságok megkezdték a gyanús esetek vizsgálatát – közölte kedden a Kurier. Az Ausztriában élő törökök mintegy harmadánál vizsgálják meg, hogy legális-e a kettős állampolgárságuk, és ha valakiről megállapítják, hogy nem törvényesen járt el, elveszíti az osztrák útlevelét.

A török alkotmány módosításáról szóló, április közepén tartott népszavazáson több mint százezer Ausztriában élő török szavazhatott. A Die Presse májusban azt közölte, a referendumnál derült ki, hogy több török származású osztrák rendelkezik török állampolgársággal is. A török hatóságok együttműködésének hiánya miatt igen nehéz a helyzet átfogó felderítése.

Az osztrák politikusok egy átfogó rendszer létrehozását szorgalmazzák, hogy kiszűrhetők legyenek a törvénysértők. A legutóbbi javaslatok szerint átmeneti időt biztosítanának az érintetteknek, hogy egyik állampolgárságukról lemondjanak, valamint eltekintenének a szankcióktól az önként jelentkező illegális kettős állampolgárok esetében. Egyelőre azonban nem született konszenzusos politikai megoldás.

Karintia akciózik, de Bécsben van probléma

A tartományok külön vizsgálódásba kezdtek, az osztrák belügyminisztérium Karintia rendelkezésére bocsátotta a török választáson részt vevők tartományi listáját. A karintiai illetékesekhez egy névtelen feladótól adathordozón érkezett információk alapján az illegális kettős állampolgárok után kutatnak, és ezt a listát összevetik a belügy által megküldött választói jegyzékkel.

Az egyik salzburgi lap egy névtelen informátorra hivatkozva azt írta, hogy a referendum óta többen keresik fel a török konzulátust, hogy lemondjanak török állampolgárságukról. A legtöbb gyanús eset Bécsben fordul elő, ahol nagyjából 18 500 embert ellenőriznek. A bécsi bevándorlási osztály emiatt augusztustól megemeli munkatársainak létszámát.

Alsó-Ausztriában 4000, Tirolban mintegy 3000, Salzburgban 1900 és Burgenlandban nagyjából 200 esetet vizsgálnak. Vorarlbergben eddig 16 embert szólítottak fel, hogy igazolja kettős állampolgárságának jogosságát. A lap becslése szerint Felső-Ausztriában és Stájerországban összesen 6000 emberről lehet szó, de hivatalos adatok ebből a két tartományból még nem érkeztek.

Kizárt a kettős állampolgárság

Az osztrák jogban alapvetően kizárt a kettős állampolgárság, aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A kettős állampolgárság csak kivételes esetben megengedett, például ha valakinek állampolgárságot adományoznak. A tilalom betartását azonban eddig nem nagyon ellenőrizték, és a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrésére nincsen érvényes szabályozás.

Aki osztrák állampolgárságot igényel, annak ki kell jelentenie, hogy más állampolgárságot nem birtokol, azonban kijelentésének igazságtartalmát a hatóságok nem ellenőrzik. Továbbá Ausztriában nincs országos lista arról, hány Ausztriában élő török lenne jogosult részvételre törökországi szavazáson, illetve hány embertől vonták meg már osztrák állampolgárságát.

Ausztriában a belügyminisztérium adatai szerint több mint 96 ezer török állampolgár él.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy 5000 euróig (mintegy 1,5 millió forintig) terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török-osztrák kettős állampolgárságot. Alsó-Ausztriában pedig olyan intézkedéscsomagot jelentettek be, miszerint akit kettős állampolgárságon kapnak, attól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatást, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik.

(MTI)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.