Nagyvilág

Erdogan: Rabolja az időnket az EU

Törökország képes megállni a saját két lábán, mondta Recep Tayyip Erdogan a BBC-nek adott exkluzív interjújában.

A teljhatalmú török elnök arra reagálva fogalmazott így, hogy a minap meghosszabbították az Amnesty International ottani vezetőjének és kilenc társának letartóztatását, amivel erősen veszélybe került a törökök eddig sem túl stabil lábakon álló EU-s csatlakozása.

Az Amnesty letartóztatott tagjait azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai, aminek nyilvánvalóan nincs valóságalapja.

Erdogan szerint ugyanakkor az Európai Unió Törökország idejét vesztegeti.

Lojálisak vagyunk a saját világunkhoz. Megnyugtató lesz számunkra, ha az EU nem fogadja be Törökországot. Ez esetben a B illetve C tervünkhöz nyúlunk. Az EU nem nélkülözhetetlen a mi szempontunkból. Nyugodtan vagyunk

– nyilatkozott a BBC-nek.

Mint fogalmazott, mikor első alkalommal megválasztották miniszterelnöknek, Törökország mindig megkapta, hogy csendes forradalmat vív az EU-csúcsokon. Csakhogy most már meghívást sem kapnak ezekre az eseményekre.

A török nép többsége már nem kér az EU-ból és úgy látják, nem őszinte a blokk közeledése az országhoz. Mindazonáltal mi őszinték maradunk az EU-hoz még egy rövid ideig. Meglátjuk, mit lehet kihozni belőle.

Fotó: Europress

Nincsenek börtönben újságírók

Az elnök szinte napra pontosan egy évvel azt követően adott interjút, hogy 2016. július 15-én meghiúsították a puccsot. Legalább 260 ember meghalt, amikor katonák bombázták a kormányépületeket és tankokkal hajtottak a civilek közé.

12 hónap elteltével még mindig tart a rendkívüli állapot, több mint 50 ezer embert tartóztattak le és 140 ezret menesztettek az állásából.

Csaknem 160 sajtóorgánumot zárattak be, 2500 újságírót pedig kirúgták munkahelyükről. Legfrissebb jelentések szerint pedig Törökország az újságírók legfőbb bebörtönzője a világon.

Erdogan természetesen ezt is kimagyarázta.

Nézze, ön most többet beszél nálam, magának több a szabadsága, mint nekem. Ön jelenleg nem adja meg nekem a szabadsághoz való jogot. Interjút készít velem, de nem adja meg a lehetőséget, hogy beszéljek

– értékelt Erdogan, majd hozzátette, senkit nem csuktak rács mögé az országában újságírásért, ezt el kell ismerniük.

Az ellenzéki újságírók rengeteg sértő cikket jelentetnek meg rólam. Ezt megtették vasárnap is, a kormányellenes tüntetésen. Az inzultáló cikkek még mindig jelen vannak. A börtönben lévő embereknek nincs újságírói minősítésük. Néhányuk terrorszervezetekkel működött együtt, néhányuk lőfegyvert birtokolt, valakik pedig ATM-eket rongáltak meg és raboltak ki.

A politikus megpróbálta megértetni, hogy nekik bár van újságírói jelvényük, az nem egyenlő a hivatalos sajtóigazolvánnyal.

Nincsenek 160-an, mint az imént említette. Ez hazugság, többször is elmondtuk már. Jelen pillanatban két újságíró van börtönben. Ezen túl már minden hazugság a témában. Kérem, ne csapjuk be a világot ezekkel a hírekkel.

A 63 éves Erdogan megismételte, hogy ellenfelei beszivárogtak az igazságszolgáltatásba, a katonaságba, a rendőrségre és a médiába, hiszen csak így tudtak megszervezni egy puccsot.

Együtt dolgoznak, hogy megbuktassanak egy államot, aztán az újságírásban keresnek menedéket. Ez elfogadhatatlan.

Fotó: Europress

Nem akarjuk, hogy muszlimok öljék egymást

A külpolitikára térve a BBC arról is faggatta Erdogant, hogy miért ilyen erős a kötődése a szomszédos országai által a terrorizmus állítólagos finanszírozása miatt kiutált Katarhoz.

A cikkben emlékeztettek, hogy az arab államok felszólították Katart, hogy zárják be a török katonai bázist az országban, amire Törökország úgy felelt, hogy egy csomó katonát a helyszínre küldött.

Arra a kérdésre, miszerint a feszültség tényleges konfliktussá alakulhat-e, Erdogan úgy felelt, Törökország nem akar részt venni a harcban.

Nézze, most feltette nekem ezt a kérdést. De miért nem kérdezi az Amerikai Egyesült Államokat. Miért nem kérdezi Franciaországot, miért nem kérdezi Angliát?

Kiemelte, ők nem részesei a krízisnek, sőt, a békét és párbeszédet szeretnének az Öböl-menti országok között.

Sürget minket az idő, hogy megoldást találjunk. Törökországnak nem jó, ha muszlimok ölik egymást ebben a régióban. Nem akarjuk látni, hogy a muszlimok muszlimok ellen harcolnak. Felhagytunk ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik