Külföld
HAMBURG, GERMANY - JULY 08 : Turkish President Recep Tayyip Erdogan smiles as he holds a press conference after the G20 Leaders' Summit in Hamburg, Germany on July 08, 2017. Germany is hosting leaders from the world’s 20 largest economies at the Hamburg summit on July 7-8, set to focus on the global economy, trade, climate change and combat international terrorism. Halil Sagirkaya / Anadolu Agency

Erdogan: Rabolja az időnket az EU

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 07. 12. 09:06

Korábban a témában:

Törökország képes megállni a saját két lábán, mondta Recep Tayyip Erdogan a BBC-nek adott exkluzív interjújában.

A teljhatalmú török elnök arra reagálva fogalmazott így, hogy a minap meghosszabbították az Amnesty International ottani vezetőjének és kilenc társának letartóztatását, amivel erősen veszélybe került a törökök eddig sem túl stabil lábakon álló EU-s csatlakozása.

Az Amnesty letartóztatott tagjait azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai, aminek nyilvánvalóan nincs valóságalapja.

Erdogan szerint ugyanakkor az Európai Unió Törökország idejét vesztegeti.

Lojálisak vagyunk a saját világunkhoz. Megnyugtató lesz számunkra, ha az EU nem fogadja be Törökországot. Ez esetben a B illetve C tervünkhöz nyúlunk. Az EU nem nélkülözhetetlen a mi szempontunkból. Nyugodtan vagyunk

– nyilatkozott a BBC-nek.

Mint fogalmazott, mikor első alkalommal megválasztották miniszterelnöknek, Törökország mindig megkapta, hogy csendes forradalmat vív az EU-csúcsokon. Csakhogy most már meghívást sem kapnak ezekre az eseményekre.

A török nép többsége már nem kér az EU-ból és úgy látják, nem őszinte a blokk közeledése az országhoz. Mindazonáltal mi őszinték maradunk az EU-hoz még egy rövid ideig. Meglátjuk, mit lehet kihozni belőle.

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks at the 22nd World Petroleum Congress (WPC) on July 10, 2017 in Istanbul. 
Turkish President Recep Tayyip Erdogan on July 10 warned global energy companies not to strike any deal with Cyprus for gas and oil exploration in the eastern Mediterranean, after talks missed a "big opportunity" to unite the divided island.  
 / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Fotó: Europress

Nincsenek börtönben újságírók

Az elnök szinte napra pontosan egy évvel azt követően adott interjút, hogy 2016. július 15-én meghiúsították a puccsot. Legalább 260 ember meghalt, amikor katonák bombázták a kormányépületeket és tankokkal hajtottak a civilek közé.

12 hónap elteltével még mindig tart a rendkívüli állapot, több mint 50 ezer embert tartóztattak le és 140 ezret menesztettek az állásából.

Csaknem 160 sajtóorgánumot zárattak be, 2500 újságírót pedig kirúgták munkahelyükről. Legfrissebb jelentések szerint pedig Törökország az újságírók legfőbb bebörtönzője a világon.

Erdogan természetesen ezt is kimagyarázta.

Nézze, ön most többet beszél nálam, magának több a szabadsága, mint nekem. Ön jelenleg nem adja meg nekem a szabadsághoz való jogot. Interjút készít velem, de nem adja meg a lehetőséget, hogy beszéljek

– értékelt Erdogan, majd hozzátette, senkit nem csuktak rács mögé az országában újságírásért, ezt el kell ismerniük.

Az ellenzéki újságírók rengeteg sértő cikket jelentetnek meg rólam. Ezt megtették vasárnap is, a kormányellenes tüntetésen. Az inzultáló cikkek még mindig jelen vannak. A börtönben lévő embereknek nincs újságírói minősítésük. Néhányuk terrorszervezetekkel működött együtt, néhányuk lőfegyvert birtokolt, valakik pedig ATM-eket rongáltak meg és raboltak ki.

A politikus megpróbálta megértetni, hogy nekik bár van újságírói jelvényük, az nem egyenlő a hivatalos sajtóigazolvánnyal.

Nincsenek 160-an, mint az imént említette. Ez hazugság, többször is elmondtuk már. Jelen pillanatban két újságíró van börtönben. Ezen túl már minden hazugság a témában. Kérem, ne csapjuk be a világot ezekkel a hírekkel.

A 63 éves Erdogan megismételte, hogy ellenfelei beszivárogtak az igazságszolgáltatásba, a katonaságba, a rendőrségre és a médiába, hiszen csak így tudtak megszervezni egy puccsot.

Együtt dolgoznak, hogy megbuktassanak egy államot, aztán az újságírásban keresnek menedéket. Ez elfogadhatatlan.

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan attends a final press conference on the second day of the G20 Summit in Hamburg, Germany, July 8, 2017.
Leaders of the world's top economies gather from July 7 to 8, 2017 in Germany for likely the stormiest G20 summit in years, with disagreements ranging from wars to climate change and global trade. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Fotó: Europress

Nem akarjuk, hogy muszlimok öljék egymást

A külpolitikára térve a BBC arról is faggatta Erdogant, hogy miért ilyen erős a kötődése a szomszédos országai által a terrorizmus állítólagos finanszírozása miatt kiutált Katarhoz.

A cikkben emlékeztettek, hogy az arab államok felszólították Katart, hogy zárják be a török katonai bázist az országban, amire Törökország úgy felelt, hogy egy csomó katonát a helyszínre küldött.

Arra a kérdésre, miszerint a feszültség tényleges konfliktussá alakulhat-e, Erdogan úgy felelt, Törökország nem akar részt venni a harcban.

Nézze, most feltette nekem ezt a kérdést. De miért nem kérdezi az Amerikai Egyesült Államokat. Miért nem kérdezi Franciaországot, miért nem kérdezi Angliát?

Kiemelte, ők nem részesei a krízisnek, sőt, a békét és párbeszédet szeretnének az Öböl-menti országok között.

Sürget minket az idő, hogy megoldást találjunk. Törökországnak nem jó, ha muszlimok ölik egymást ebben a régióban. Nem akarjuk látni, hogy a muszlimok muszlimok ellen harcolnak. Felhagytunk ezzel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.