Nagyvilág

Elfoglalták a mecsetet, ahol az Iszlám Állam megalakult

Az iraki erők közleményük szerint elfoglalták csütörtökön annak a moszuli nagymecsetnek a romjait, amelyben az Iszlám Állam három évvel ezelőtt kikiáltotta “kalifátusát”.

Az emírségi Sky News Arabíja hírtelevízió ezt követően Moszul teljes felszabadításáról számolt be az iraki védelmi minisztériumra hivatkozva.

Az IÁ kezén nem maradt egyetlen moszuli városnegyed sem. A lázadóknak nincs más lehetőségük, mint a kapituláció. Az IÁ iraki jelenlétének örökre befellegzett, idézte a hírtévé a tárca közleményét.

A pánarab televíziónak ugyanakkor nyilatkozott a minisztérium egyik tisztségviselője is, aki azt mondta, hogy az iraki katonák a moszuli óváros felé nyomulnak, és már csak kevés maradt hatra, hogy teljes ellenőrzésük alá vonják az egész várost.

Életbe léptettünk egy tervet, hogy a lázadók ne szivároghassanak be a felszabadított városrészekbe, mondta a névtelenül nyilatkozó illetékes.

Más források is arról adtak hírt, hogy a dzsihadisták kezén már csak a Tigris folyótól nyugatra lévő óváros van Moszulban.

Az al-Nuri nagymecset elfoglalása mindenesetre egy jelképes győzelem az iraki erők számára, amelyek több mint nyolc hónapja ostromolják Moszult. Az északi város gyakorlatilag az IÁ iraki fővárosa volt. A dzsihadisták egy héttel ezelőtt felrobbantották a középkori építésű mecsetet és a híres ferde – “púpos” – minaretet, amikor az Egyesült Államok támogatta iraki erők az előrenyomulás közben elkezdtek közelíteni az épületegyüttes felé. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy egy amerikai légicsapás döntötte romba.

Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ vezetője – akinek halálhírét már többször költötték – 2014 júniusában kiáltotta ki a kalifátust, amelyet azután kiterjesztettek Irak és Szíria nagy részére.

A minaret 1172-ben épült fel, a város jelképe lett, és szerepel az ország 10 ezer dináros bankjegyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik