Nagyvilág

Kilenc civilt fejezett le késsel Kenyában egy iszlamista milícia

Kilenc civilt fejeztek le szombaton egy kenyai településen (Jima a neve) a szomáliai al-Shabaab milícia szélsőségesei – közölték helyi tisztségviselők. Rendőrségi értesülések szerint 15 fegyveres hatolt be a településre, ahol késekkel végeztek az emberekkel.

A lefejezések ritkák Kenyában annak ellenére, hogy a dzsihadisták tucatnyi véres merényletet követtek el az elmúlt években. Gyakorta előfordulnak azonban ilyen esetek a szomszédos Szomáliában, ahol a szélsőségesek a helyi lakosok megfélemlítésére, valamint ellenségeik ellen alkalmazzák ezt a taktikát.

Az elmúlt hetekben Kelet-Afrikában megnövekedett az al-Shabaab által elkövetett támadások száma, ami különösen nagy tehertételt jelent a kenyai biztonsági erőknek tekintettel az augusztus 8-i elnökválasztásra. Az iszlamisták korábban bosszút esküdtek Kenyának, amiért 2011-ben csapatokat küldött Szomáliába a milícia ellen.

Fred Matiangi ügyvivő belügyminiszter éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a szomáliai határ mentén lévő területeken. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik