Nagyvilág

Attól félnek, hogy Trump látogatása felbátorítja Orbánt

Egy korábbi magas rangú európai tisztviselő szerint félő, hogy Donald Trump európai turnéja lökést adhat a kontinens szélsőjobboldali politikusainak.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerdán indult útjára, és előbb Lengyelországba, majd Németországba utazik a G20-csúcstalálkozóra.

Trump Wroclawban részt vesz majd a Három Tenger Kezdeményezés konferenciáján is, ahol az elsődleges cél, hogy felélénkítsék a lengyel-horvát kereskedelmet és erősítsék a politikai együttműködést kelet-közép-európai államok között.

A kezdeményezés egyik magas rangú tisztviselője a Politiconak arról beszélt, hogy Trump lengyelországi látogatása egyfajta pluszt adhat Jarosław Kaczyńskinek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, valamint szélsőjobboldali társának, Orbán Viktornak.

MTI

Azért csak nekik, mert a kezdeményezésben résztvevő államok zöme Angela Merkel pártján áll a menekültkérdésben, míg Orbán és lengyel kollégája euroszkeptikus politikusok, ami Trumpnak kedvez.

A neve elhallgatását kérő informátor emlékeztetett, hogy Donald Rumsfeld, aki George Bush kormányzása alatt volt az USA védelmi minisztere, régi és új részre osztotta fel a kontinenst. Nyugat-Európa volt a régi, Kelet-Európa pedig az új, mert támogatták Amerikát a terror elleni háborúban.

Trump ezt a stratégiát viheti tovább, csak más alapokon.

Áder nem hagyja ki Trumpot
Magyarországot az államfő képviseli hivatalosan a varsói találkozón.

(Politico, Independent, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik