Nagyvilág

Áder nem hagyja ki Trumpot

Magyarországot az államfő képviseli hivatalosan a varsói találkozón.

Az amerikai elnök hitvese, Melania kíséretében szerda este tíz óra körül érkezik Varsóba, ahol csütörtök délelőtt, a lengyel elnökkel tárgyal, utána részt vesz a Három Tenger csúcstalálkozón, Ott a kelet- és közép-európai államfőkkel a transzatlanti kapcsolatokról, az infrastrukturális és energetikai együttműködésről tárgyal.

Áder János államfő csütörtökön utazik Varsóba. Hivatala tudatta, hogy a „Három tenger” kezdeményezés 12 országa (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia ) harmadszor ül össze.

Trump a tanácskozás után a Krasinski téren külpolitikai programbeszédet mond. Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára szerint a ump a lengyel néphez intézett szabadtéri szónoklatában egyebek között az amerikai külpolitika prioritásait vázolja fel.

A kabinetfőnök rendkívül fontosnak nevezte, hogy az amerikai elnök éppen Varsóban, egy olyan helyszínen mondja el beszédét, amely az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszott. Szczerski szerint a beszédnek “történelmi rangja” lehet, elhangzását összehangolták az egyesült államokbeli idővel, hogy ne kerülje el az amerikai közvélemény figyelmét.

Beszéde után az amerikai elnök a németországi G20-csúcsra utazik tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik