Nagyvilág

Megszavazták az új román kormányt

Az új miniszterelnök azt mondta: feláll székéből, ha elhárul a jogi akadálya, hogy a pártelnök vezesse a kabinetet.

Kényelmes többséggel bizalmat szavazott a román parlament Mihai Tudose 28 tagú kormányának. A minisztériumok többségét a parlamenti helyek 47 százalékával bíró szociáldemokraták vezetik, a liberális ALDE négy tárcát kapott.

A bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többsége újra elfoglalhatja székét, a 27-ről 28 tagúra bővülő kormány névsora 11 új nevet tartalmaz. Az ALDE mind a négy eddigi miniszterét megtartja, köztük Teodor Melescanut, a külügyi tárca vezetőjét. A februári korrupcióellenes tüntetések nyomán hivatalba lépett független igazságügyi miniszter, Tudorel Toader is marad a helyén.

Új miniszterek kerülnek a pénzügyért és gazdaságért felelős tárcák helyére, és az eddigi kettő mellett lesz egy harmadik miniszterelnök-helyettes, Marcel Ciolacu, a szociáldemokraták eddigi képviselőházi frakcióvezetője. Neki az lesz a feladata, hogy a minisztériumok közti egyeztetésen javítson.

A gazdasági minisztériumot eddig Mihai Tudose irányította, helyére Mihai Fifort, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetőjét ültetik. Őt két éve közlekedési miniszterré akarták kinevezni, de Klaus Iohannis államfő elutasította a filozófus végzettségű politikus kinevezését. Az elnöknek viszont most nincs beleszólása abba, hogy milyen összetételű kormánynak szavaz bizalmat a parlament.

Tudosét újságírók kérdezték arról, hogy feláll-e a miniszterelnöki székből, ha elhárul a jogi akadálya annak, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vezesse a kormányt. Határozott igennel felelt. Dragnea egyébként azért nem lehet kormányfő, mert tavaly jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik