Nagyvilág
Bukarest, 2017. június 15.
Sorin Grindeanu miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a bukaresti kormányhivatalban 2017. június 15-én, miután a román kormányt eddig támogató PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció vezetõ testületei bejelentették: bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a román parlamentben Grindeanu ellen a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Széttépték a sakálok az önállósult bábkormányfőt

Emelt fővel távozhat Sorin Grindeanu, akit saját pártja döfött hátba. Az erdélyi magyarság végül nem tudott profitálni a szocdem sakálok marakodásából.
Korábban a témában:

Az utóbbi évek romániai belpolitikáját a követhetetlen káosz jellemzi, ami sorra zabálja fel a pártokat és kormányfőket is, most épp Sorin Grindeanut. Miután a szociáldemokrata Victor Pontát sikerült az ellenzékének eltávolítania a hatalomból – bár ebben komoly szerepe volt a tragikus Colectiv klubban történt tűznek, ami után Ponta beadta lemondását –, bő másfél éven belül hárman is beleülhettek a miniszterelnöki székbe.

Noha a stabilitás fájóan kéne az amúgy egyre stabilabb gazdasági alapokon nyugvó (bár egy a bizonytalanság miatt egy gyengülő lejjel birkózó) román gazdaságnak és társadalomnak, ez egyelőre nem adatik meg. Az aktuális válság eredete arra nyúlik vissza, hogy év eleji választáson markáns győzelmet aratott a szociáldemokrata párt, ám a PSD nem javasolhatta miniszterelnöknek Liviu Dragnea pártelnököt, mert korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték.

Bukarest, 2017. június 20.
A román képviselõház gyûlésterme 2017. június 20-án. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem szavazza meg a Grindeanu-kabinet leváltását.
MTI Fotó: Baranyi Ildikó
A román képviselőház gyűlésterme. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Klaus Iohannis államfő pedig – a törvényeknek megfelelően – nem volt hajlandó kinevezni egy ilyen politikust. Ahogy elutasította Dragnea jelöltjének, a pártelnököt korábban a miniszteri székben váltó Sevil Shhaideh kinevezését is. Így került elő a 43 éves Sorin Grindeanu, aki volt már temesvári alpolgármester, parlamenti képviselő és távközlési miniszter is. Kinevezésekor mindenki készpénznek vette, hogy a háttérből a szálakat mozgató Dragnea hű embere lesz, magyarán egy báb, de aztán a helyzet fordulni látszott. Grindeanu önjáróvá vált, a PSD vezetése pedig úgy döntött, odapörköl.

Közölték, a kormányzás elején meghirdetett reformok, változások sehol sincsenek, a kormány tétlen, Grindeanu felállhatna. Vagy ha nem áll fel, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene. Ez is történt, a román parlament az alsó és felsőház együttes ülésén épp szerdán szavazott arról, hogy bukjon Grindeanu, miközben a kormánytagok jelentős része kilépett a kabinetből.

Fehér golyó, fekete golyó, kigolyózás

Itt adjuk át a szót Pászkán Zsoltnak, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjének, aki elmondta, úgynevezett golyós szavazáson határoztak a képviselők az indítványról: egy fekete vagy egy fehér golyót kellett az azonos színű urnába dobni, tehát gyakorlatilag nyílt szavazás volt (bár Pászkán szerint korábban előfordult már, hogy valaki a párttársai megtévesztésére csak egy fehér galacsint dobott be, az meg ugye érvénytelen szavazat).

A szavazás előtti interjúnkban a szakértő még több opciót vázolt. Ha Grindeanu bukik (ez történt), átmeneti jelleggel még akkor is marad pár hónapig ügyvivőként, amíg meg nem nevezik az új kormányfőt. Ez azért lényeges, mert Romániában nem létezik a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amivel például – saját kezdeményezésére – Gyurcsány Ferencet menesztették Magyarországon, tehát a szavazással nem pótolják egyből a miniszterelnököt. Mindenesetre így Iohannis köztársasági elnök kezében lesz a döntés.

Ő akárkit jelölhet kormányfőnek, csak akkor kötnék meg a kezét, ha lenne a parlamentben egy 50 százalék +1 szavazatnyi többséggel rendelkezőpárt, de nincs. Persze Iohannisnak is kell egyeztetnie a pártokkal előtte, ezt hétfőn teszi meg. Mindenesetre a jelöltjéről ezután a parlament szavaz, és ha kétszer is elutasítja az államfői javaslatot, feloszlik, jöhetnek az előrehozott választások.

Mindenki bénázik

Az ellenzék nem tudott élni ezzel a lehetőséggel

– magyarázta a 24.hu-nak Pászkán, mondván egy ilyen kormányzaton belüli torzsalkodás pedig magas labda lett volna. Azonban két fő ellenzéki erő (A PNL – Nemzeti Liberális Párt és az USR – Unió Románia Megmentéséért) is épp pártkongresszust tartott júniusban, a saját ügyeikkel voltak elfoglalva. Mindenesetre a nemzeti liberálisok már közölték, nem terveznek szavazni Grindeanuról a parlamentben.

Ugyanez lett a legnagyobb, magyarokat tömörítő párt, az RMDSZ álláspontja is. Kelemen Hunorék a napokban még majdnem átvertek pár magyarpárti javaslatot a szenátuson (így március 15. munkaszüneti nappal is járó nemzeti ünnep lett volna a magyarságnak), de végül a román döntéshozók „a média által feltüzelt szélsőségesek” miatt visszatáncoltak.

A 30 szavazattal rendelkező Kelemen Hunoréktól a velük egyeztető PSD is megijedt, hátralépett, az RMDSZ pedig közölte, ők sem szavaznak szerdán.

Bukarest, 2017. június 20.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozik a sajtónak a román képviselõházban 2017. június 20-án. Az RMDSZ képviselõházi és szenátusi frakciójának együttes ülésén az a döntés született, hogy a szövetség nem szavazza meg a Grindeanu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt.
MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Bukarest, 2017. június 20. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyilatkozik a sajtónak a román képviselőházban. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Így az maradt a kérdés, a román kormánykoalíció két pártja (a PSD mellett a liberális ALDE) lesz-e elég erős a javaslat átnyomásához. A matek része annak ellenére végül összejött, hogy az indítványhoz éppcsak megvoltak, mivel akadnak olyanok a PSD-ben, akik Grindeanut támogatják (aki ráadásul egyesek szerint a volt kormányfő, Ponta embere, aki a pártvezetésre ácsingózik).

Nem valószínű az előrehozott választás

Mindenesetre Pászkán nem valószínűsítt előrehozott választást, azzal mindenki bukna: az államfő hitele, a kormánypártok renoméja és támogatottsága és pozíciója, ráadásul a képviselők a legutóbbi választáson arra bazíroztak, hogy négy évre kapnak mandátumot, ezt nem szívesen adnák fel. De ha Grindeanu maradt volna, kérdéses lett volna a későbbi parlamenti támogatottsága, még ha át is álltak volna mellé PSD-s képviselők. Pászkán szerint

egyik esetben sem látszik könnyűnek a helyzet.

Eleve két-három hónapba kerülhet új kormányt alakítani. Eközben a hajszálrepedések kikezdhetik a PSD-t, Dragnea pártelnök helyzete tovább romolhat, pláne ha azt vesszük, hogy még mindig vannak folyamatban ellene büntetőügyek. A korrupcióellenes jogszabályokat márpedig épp Grindeanu ellenállása miatt nem sikerült puhítani. A PSD pedig nem egy kegyelemben tobzódó párt, ahogy megérzi, hogy egy vezetője bajban van, lecsap rá. Ahogy Pászkán mondta frappáns hasonlattal:

Olyanok, mint egy sakálfalka, ha gyenge a vezetőjük, széttépik.

Román kormányfők listája a négy évet kitöltő (2008-12) Emil Boc óta:

  • Cătălin Predoiu (ügyvivő) – 2012. február 6-9.,
  • Mihai Răzvan Ungureanu – 2012. február 9.-május 7.,
  • Victor Ponta – 2012. május 7.-2015. június 22.,
  • Gabreil Oprea (ügyvivő) – 2015. június 22.-július 9.,
  • Victor Ponta – 2015. július 9-29.,
  • Gabriel Oprea (ügyvivő) – 2015. július 29.-augusztus 10.,
  • Victor Ponta – 2015. augusztus 10.-november 5.,
  • Sorin Cîmpeanu (ügyvivő) – 2015. november 5-17.
  • Dacian Cioloș – 2015. november 17- 2017. január 4.,
  • Sorin Grindeanu – 2017. január 4.-2017. ???

Forrás: Wikipedia

Ajánlott videó mutasd mind

Refuelling with unleaded petrol at a petrol station in Bad Homburg vor der Hˆhe, photographed in January 1985.

Nyolcvan éven át mérgeztek minket tudatosan

A benzin ólmozása egyszerű alkohollal kiváltható lett volna, ám literenként egy centért, és az iparág feletti kontrollért cserébe az „olajipar” a már akkor is méregként ismert ólmot választotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.