Nagyvilág

Rák miatt engedték ki a börtönből a Nobel-békedíjas politikai foglyot

Liu Hsziao-pót egy északkelet-kínai kórházban kezelik.

Egészségügyi okból kiengedték a börtönből az egyik legismertebb kínai politikai foglyot, a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-pót.

Liu az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakja volt, az 1990-es években 20 hónapot töltött börtönben és három évet kényszermunkatáborban. A 2000-es években esszékben bírálta a Kínai Kommunista Pártot, 2008-ban pedig kiáltványt kezdeményezett, amelyben demokratikus reformokat követelt. Ezt több száz vezető értelmiségi írta alá. 2009-ben 11 év börtönre ítélték, a vád szerint a kormány megdöntésén munkálkodott.

Az emberi jogi aktivista 2010-ben kapta meg a Nobel-békedíjat az alapvető emberi jogokért Kínában folytatott hosszú és erőszakmentes küzdelméért. A kínai hivatalos sajtóban erről nem jelenhetett meg tudósítás, és az interneten is blokkolták a vonatkozó keresőtalálatokat.

Ügyvédje hétfőn közölte az AP hírügynökséggel, hogy Liut egy senjangi kórházba szállították, ahol előrehaladott májrákkal kezelik. Az állapota stabil. Az egyelőre nem tisztázott, hogy fogadhat-e látogatókat. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik