Nagyvilág

Szabadulna saját pártja a román miniszterelnöktől

Beterjesztették a bizalmatlansági indítványt.

Rendkívüli ülést tartott vasárnap a román parlament, amelyen a szociáldemokrata-liberális kormánykoalíció beterjesztette a Grindeanu-kabinet leváltására irányuló bizalmatlansági indítványát.

A kormánytöbbség azért kezdeményezett szavazást az általa hatalomra juttatott miniszterelnök ellen, mert Sorin Grindeanu nem volt hajlandó lemondani azután, hogy a kormányprogram végrehajtásának késése miatt megvonták tőle a politikai támogatást.

A román alkotmány szerint három napnak kell eltelnie a bizalmatlansági indítvány benyújtása és megszavazása között, így a Grindeanu-kabinet sorsáról szerdán szavazhatnak. Az előterjesztők az alkotmányt idézve leszögezték: a román nép nemzeti szuverenitását választott képviselőin keresztül gyakorolja, azt egyetlen személy vagy csoport sem sajátíthatja ki.

Miután a PSD-ALDE koalíció megvonta támogatását a kormánytól, annak 27 tagja közül 25-en lemondtak. A bizalmatlansági indítvány előterjesztői szerint csak maga a miniszterelnök, Augustin Jianu távközlési miniszter és a hozzájuk csatlakozott volt kormányfő, Victor Ponta hiszi azt, hogy a választók akaratát semmibe véve, saját nevükben kormányozhatnak.

Grindeanu úgy véli, az eltávolítására irányuló döntések Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök hatalmi önkényének minősülnek. A miniszterelnök vasárnap felmentette tisztségéből a regionális fejlesztési minisztérium 12 államtitkárát, hogy a tárca Dragneához hű vezetője, a még tisztségben lévő Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes ne tudja politikai célokra használva hirtelen szétosztani a mindeddig visszatartott, csaknem félmilliárd eurónyi fejlesztési alapokat.

Grindeanu nem volt jelen a parlament ülésén, amikor az ellene beterjesztett bizalmatlansági indítványt felolvasták – ő eljárási szabálytalanságokra hivatkozott. A jobbközép ellenzék sem jelent meg, ahogy Traian Basescu volt államfő fogalmazott, távol akarják tartani magukat a szocdem „klánok” közti leszámolásról.

Ugyancsak távol maradt az RMDSZ. Kelemen Hunor közölte: a magyar párt nem kíván beavatkozni a kormánykoalíción belüli konfliktusba, csak közvetlenül a szerdai szavazás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a koalíció pártjai által saját kormányuk leváltására kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik