Nagyvilág

McCain berágott az Észak-Koreába utazgatókra

Otto Warmbier esete a szenátor szerint azt mutatja, hogy mindenki csak saját felelősségre utazzon Kim Dzsongun országába. Ha kell, papíron mondjon le a hazai segítségnyújtásról.

Nagy botrány lett abból az Egyesült Államokban, hogy az Észak-Koreában 15 év kényszermunkára ítélt Otto Warmbiert idő előtt hazaengedték egészségi állapota miatt, majd kómában hazahozták és meghalt. A fiatalt anno azért fogták el, mert turistaként tartózkodott a kvázi sztálinista államban, a szállodában pedig le akart szedni emléknek egy molinót.

Warmbier aztán az észak-koreaiak szerint botulizmust kapott el, emiatt bő egy éve kómában van. Mire hazakerült már késő volt. Egyes jelentések szerint nagyon megverték.

Az ügyben megszólalt most a veterán amerikai szenátor és volt elnökjelölt John McCain, aki meglepő módon nem Kim Dzsongun rendszerét kezdte el ostorozni. Felvetette ugyanis, hogy az Észak-Koreába utazó amerikai állampolgárok mondjanak le arról a jogukról egy formanyomtatványon, hogy majd az amerikai kormány segít nekik Észak-Koreában, ha bajba keverednek. Magyarul mindenki csak saját felelősségére utazzon Phenjanba. McCain szerint

ha az emberek olyan hülyék, hogy még mindig abba az országba akarnak menni, akkor legalább vállalják magukra a felelősséget a saját épségükért.

john mccain (Array)
john mccain (Array)

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a Warmbier család közleményeiben végig az alávaló észak-koreai rezsimet kárhoztatta a történtekért, miközben a fiúknak tudnia kellett, hogy egy gyakorlatilag ellenséges országban követ el ott komolynak számító kihágást.

Mindenesetre McCain egy másik nyilatkozatában azért együttérzőbb volt. Hétfőn azt nyilatkozta, Warmbier azt a rémálmot élte át, amit minden észak-koreai átél 70 éve minden nap: a kényszermunkát, a tömeges éhezést, a szisztematikus kegyetlenséget, a kínzást, az emberölést. Az USA-nak pedig szerinte nem szabad tolerálnia polgárai megölését.

(CBS News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik