Külföld
OBERHAUSEN, GERMANY - JANUARY 06: Steam and exhaust rise from different companies on a cold winter day on January 6, 2017 in Oberhausen, Germany. According to a report released by the European Copernicus Climate Change Service, 2016 is likely to have been the hottest year since global temperatures were recorded in the 19th century. According to the report the average global surface temperature was 14.8 degrees Celsius, which is 1.3 degrees higher than estimates for before the Industrial Revolution. Greenhouse gases are among the chief causes of global warming and climates change. (Photo by Lukas Schulze/Getty Images)

Trump kihátrált, az EU beleállt a klímaegyezménybe

24.hu
24.hu

2017. 06. 14. 16:28

Az Európai Parlament megszavazta azokat az intézkedéseket, amelyekkel végrehajtják a megállapodást, hogy elkerüljék a globális katasztrófát.
Korábban a témában:

Megszavazta a párizsi klímaegyezmény rendelkezéseinek végrehajtását lehetővé tévő intézkedéseket szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése. Az elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy az Európai Unió teljesítse vállalásait, és 2030-ra összességében 40 százalékkal csökkentse károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest – közölte a parlament sajtószolgálata. A képviselők 2050-re 80 százalékos csökkentést tartanak kívánatosnak a 2005-ös szinthez képest.

Mint írták, a határozat az uniós vállalást kötelező nemzeti célokra bontja le olyan területeket érintve, mint a mezőgazdaság, a közlekedés, az építőipar, illetve a hulladékkezelés, amiket az EU szén-dioxid-piaca ugyan nem fed le, de az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékát adják. Az 534 szavazattal, 88 ellenében, 56 tartózkodás mellett elfogadott javaslat alapján ha 2020 előtt lépnek,

jutalomban részesülnének azok a tagországok, amiknek az uniós átlag alatt van az egy főre eső bruttó hazai termékük (GDP).

A lépés azután számít igazán fontosnak, hogy Donald Trump elnök pár hete jelentette be, hogy az USA kilép az egyezményből. A plenáris ülésen az Európai Bizottság elnöke is felszólalt, és szomorú fejleménynek nevezte, hogy Trump döntését. “Sajnálatos módon nem mindenki fogadja el a tények igazságát” – fogalmazott Jean-Claude Juncker, hozzáfűzve, hogy ez a lépés jele annak, hogy Washington lemond a Föld sorsát meghatározó közös cselekvésben való részvételről.

Juncker szerint az Egyesült Államok visszavonulása nem jelenti a megállapodás végét, mivel a világ többi része ezáltal csak még elkötelezettebbé vált az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Kijelentette, az Európai Unió nem fogja újratárgyalni a szerződést, annak a rendelkezéseit végre kell hajtani.

Húsz évet töltöttünk tárgyalással, most eljött az ideje a cselekvésnek.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.