Közélet
Budapest, 2017. június 9.
Áder János köztársasági elnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad Kocsis Éva mûsorvezetõnek (b) a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában 2017. június 9-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Áder: Nincs itt a világvége

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 06. 09. 08:31

Nincs itt a világvége azzal, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette országa kilépését a párizsi klímaegyezményből, mert az azt aláíró többi ország ezután is kész tartani magát a vállalásokhoz, ahogyan az Egyesült Államok szövetségi államainak többsége is – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Áder beszólt Trumpnak
Erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből.

Az államfő megerősítette, erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja Donald Trump döntését, amellyel kapcsolatban jogos és indokolt a kritika, ugyanakkor kiemelte: a párizsi egyezmény többi országának vezetője nemcsak egyértelművé tette a vállalások betartását, hanem fel is akarja gyorsítani a végrehajtási jogszabályok kidolgozását.

Az Egyesült Államokban pedig a szövetségi államok többségének, 30-nak a vezetője bejelentette: nem hajlandó elfogadni az elnök döntését, “ők mindenképpen továbbmennek a párizsi úton” – hívta fel a figyelmet Áder János, jelezve: így az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az Egyesült Államok úgy is teljesítheti korábban tett vállalását, hogy kilépett a párizsi megállapodásból.

A beszélgetés egy pontján a műsorvezető megpróbálta kizökkenteni Ádert, amikor megkérdezte, a CEU-ról, ami ugyanúgy politikai ügy, mint a párizsi klímaegyezmény, miért nem beszél, de az államfő hárított. Válaszában szintén nem beszélt a CEU-ról, de megindokolta, miért beszél Trump akciójáról:

A téma sokszor előjött az elmúlt években, képviseltem is Magyarországot több rendezvényen, például az ENSZ-ben. Egy új helyzet van, a legkevesebb, hogy megszólalok és elmondom a véleményemet. Van véleményem a dologról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.