Nagyvilág

Tucatnyian gyalogoltak el a zebrán elgázolt nő mellett, akin még egy autó átment

Tucatnyian gyalogoltak el a zebrán elgázolt nő mellett, akin még egy autó átment

Hatalmas felháborodást okozott Kínában egy halálos gázolásról készült videó, ami a héten került fel a kínai közösségi oldalakra, ahol aztán futótűzként kezdett el terjedni – jelentette a helyi sajtó. A felháborodást nem maga a gázolás okozta, hanem a járókelők és az autósok közömbössége. Ugyanis hiába látták több mint 30-an a gázolást, senki sem ment oda segíteni az áldozatnak. Akin ezután átment egy terepjáró.

A felvételt április 21-én készítette egy térfigyelő-kamera a Henan tartományban található Zhumadian városában, és szerdán került nyilvánosságra. A videón látni, ahogy egy nő áll egy zebra közepén, majd oldalról elgázolja egy taxis, aki gyorsan tovább is hajt.

Az esetet tucatnyian nézték végig, de egy ember sem rohant oda segíteni a nőnek. Sőt, a következő nagyjából egy percben több mint 30 gyalogos, autós, biciklis és riksás ment el a földön fekvő nő mellett. Többen is odanéztek, de végül senki sem ment oda hozzá. Majd a lámpaváltás után jött egy SUV, ami áthajtott a földön fekvő nőn.

A nő csak ekkor kapott segítséget, de akkor már késő volt. A helyi rendőrség közlése szerint az áldozat a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe, az őt elgázoló két autóst pedig őrizetbe vették az eset után – jelentette a helyi sajtó. Az áldozat és a sofőrök nevét nem hozták nyilvánosságra.

Kínai mentőautók (kína, mentőautók, )
Elhajtott egy elgázolt nő mellett, később megtudta, az anyja volt
Otthagyta az út szélén véresen fekvő, súlyosan megsérült idős nőt, mert félt segíteni.

A kínai internetezők óriási felháborodással reagáltak a járókelők közömbösségére, szörnyülködve azon, hogy senki sem állt meg segíteni. Ez egyébként nem az első ilyen, nagy vihart kavart eset volt Kínában. A leghíresebb még 2011-ben történt, amikor egy kétéves kislányt kétszer is elütöttek egy kínai utcában, miközben tucatnyian mentek el a földön haldokló gyermek mellett.

Ugyanakkor többen is védelmükbe vették a járókelőket, közölve, hogy ők sem biztos, hogy segítettek volna. Sokan felvetették, hogy a nő gyanúsan viselkedett, és lehet, hogy egyike a „gázolós csalóknak”. Ők azok, akik szándékosan autók elé ugranak, és úgy tesznek, mintha elütötték volna őket, hogy utána a sofőrtől pénzt követeljenek. Ez annyira elterjedt, hogy már külön szavuk is van rá: ez a „pengci”. Ellenük a legjobb védekezés egyébként a fedélzeti kamerák használata:

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberek Kínában azért sem mernek megállni segíteni a megsérült embereknek, mert félnek, a megsegített emberek őket teszik felelőssé a sérüléseikért, és kártérítést követelnek majd tőlük. Egyes városokban ennek hatására elkezdtek bevezetni olyan törvényeket, amik jogi védelmet biztosítanak és megvédik a kártérítési követelésektől azokat, akik önzetlenül sérült embereken segítenek.

Olvasói sztorik