Nagyvilág

Megtért az iszlámhoz a neonáci, majd megölte a haverjait

A mellkasukon, és a fejükön lőtt sebekkel találták meg a rendőrök a 22 éves Jeremy Himmelmant, és a 18 éves Andrew Oneschukot pénteken este, egy lakásban a floridai Tampa Palms-ben. Az gyilkos, az áldozatok lakótársa, a 18 éves Devon Arthurs kísérte a nyomozókat a helyszínre, miután egy túszmentés után letartóztatták. Az épülethez érve, a lépcsőn zokogva találták meg a negyedik lakótársat, a 21 éves Brandon Russelt, aki nem sokkal korábban fedezte fel a holttesteket, miután hazaért a Nemzeti Gárda kiképzéséről. Két nappal később őt is letartóztatták, miután megtalálták a robbanóanyagokat, amiket rejtegetett.

A négyes tagjai korábban a legjobb barátok voltak, mindannyian hithű neonácik. Egy „Atomwaffen” nevű szélsőjobboldali csoport tagjai voltak, aminek elsődleges célja egy faji háború mielőbbi kirobbantása.

Arthurs azonban megtért, felvette a muszlim vallást. Később a rendőrségen azt mondta, azért végezte ki egykori barátait, mert nem tisztelték a hitét, folyton arról beszéltek, hogy az iszlám ellenség, ami veszélyt jelent a fehérek Amerikájára, őt pedig árulónak nevezték. Azt egyelőre nem tudni, hogy Arthurs miért, és hogyan fordult a vallás felé, és azt sem, mennyi idő telt el a megtérése és a gyilkosságok között.

A 18 éves fiút egy orvosi marihuána boltban fogták el. Fegyverrel túszul ejtett két vásárlót és egy alkalmazottat, de később megadta magát. Kétrendbeli gyilkossággal, emberrablással, és fegyveres támadással vádolták meg.

Arthurs pénteki letartóztatása után két nappal, vasárnap délután az FBI őrizetbe vette az autójával Florida Keys felé tartó Brandon Russelt is. A nyomozók a négyes lakásához tartozó garázsban robbanóanyagokat és a bombák gyártásához szükséges alkatrészeket, elektromos szerkezeteket, detonátorokat, illetve sugárzó anyagot találtak.

A négy fiatal közül egyedül Russel értett a pokolgépekhez, akinek a szobájában bekeretezve állt Timothy McVeigh, neonáci terrorista fotója. McVeigh 1995-ben 168 embert ölt meg egy bombával Oklahoma Cityben.

A két korábbi barátját agyonlövő Arthurs azt vallotta, hogy Russel korábban a neonáci chateken többször fenyegetőzött azzal, hogy bombákat készít, amikkel embereket öl majd.

Kiemelt képünkön Devon Arthurs, fotó: Tampa Police.

(NY Daily News, Tampa Bay Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik