Nagyvilág

Náci ereklyék után kutatnak a német hadseregben

Náci relikviákat és szimbólumokat keresnek a német hadsereg összes helyiségében, miután a fegyveres erők parancsnoka azonnali vizsgálatot rendelt el – írta meg a BBC.

Az intézkedésről azután döntöttek, hogy kiderült: egy szélsőséges eszméket valló, a illkirchi német-francia katonai bázison szolgáló német katona – szíriai menekültnek álcázva magát – akart terrorcselekményt elkövetni. A híradásokban egyre erősödő szélsőjobboldali fordulatról írnak. A 28 éves férfit április végén vették őrizetbe, személyes holmijai között több náci relikviát találtak, némelyik el sem volt rejtve.

A botrány kirobbanása után Ursula von der Leyen német védelmi miniszter lemonda az Egyesült Államokba tervezett útját és a támaszpontra utazott. A Fekete-erdei Donaueschingenben levő bázison szintén hasonló tárgyakra bukkantak: második világháborús pisztolyokat és Wehrmacht-sikakokat rejtegettek a barakkban, a falakra pedig a Wehrmacht katonáinak képét rakták ki.

Von der Leyen az esetet követően úgy nyilatkozott: az ügyben nincs helye toleranciának, a német hadseregből ki kell irtani a szélsőjobboldali eszméket, a náci Wehrmacht iránti tiszteletet nem tűrik meg a fegyveres testületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik