Nagyvilág

Izraeli titkos infót adhatott ki Trump az oroszoknak

Izraeltől származhatott az, az Iszlám Állammal kapcsolatos titkos információ, amelyet Donald Trump kiadott az orosz delegációnak – írja a New York Times az amerikai kormányzathoz közel álló forrásokra hivatkozva. H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó korábban azt nyilatkozta, hogy Trump nem tudta, honnan kapták az infókat.

Izrael az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese és rengeteg titkosszolgálati adatot gyűjt a Közel-Keleten. Amennyiben az amerikai elnök valóban Izraeltől kapott érzékeny információkat szivárogtatott ki Oroszországnak, az nagyban roncsolhatja az országok közötti jó viszonyt. Sőt, további veszélyt jelent, Iránhoz, az oroszok szövetségeséhez és Izrael fő ellenségéhez is eljuthatnak az információk.

Izraeli források egyelőre nem erősítették meg a New York Times értesüléseit, továbbra is közeli szövetségesként kezelik az USA-t.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Donald Trump arról beszélt a Fehér Házba látogató orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, s ennek fejleményeiről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket. Trump kiszámíthatatlansága miatt már a NATO is aggódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik