Nagyvilág

A NATO nem mer sokáig beszélni Trumphoz, nehogy elkalandozzon a figyelme

Legfeljebb 2-4 percig fognak beszélni Donald Trumphoz a NATO illetékesei egy közeljövőben megtartandót találkozón, nehogy elkalandozzon a figyelme – tudta meg a Foreign Policy, amelyet az Independent idéz. A május végén, Brüsszelben tartandó tanácskozásra, amelyen az észak-atlanti szervezet 28 tagországa vesz részt, nagyon készülnek a résztvevők.

Olyan, mintha egy gyerekkel kellene beszélniük, aki csak rövid ideig tud egy dologra figyelni, egyébként pedig alig tud valamit a NATO-ról, és nem is érdeklik a mélyebb politikai kérdések.

A szakértők attól tartanak, hogy egy NATO-megbeszélés túl formális, túl kötött ahhoz, hogy az amerikai elnököt megfelelő módon lekösse.

Trump az elnöki székért folytatott kampánya során többször is kritizálta a NATO-t, maradi szervezetnek nevezte, amely mellett elhaladt a világ. Beiktatása után kicsit puhult az álláspontja, ám miközben támogatásáról biztosította a szövetséget, szerinte az európai tagok nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a védelmi költségekhez.  Az üzletemberből lett elnök megítélésére az sem vet túl jó fényt, hogy az oroszokkal folytatott legutóbbi találkozóján titkos információkat osztott meg velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik