Nagyvilág

Trump ráijesztett a NATO-ra

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint aggodalomra adnak okot Donald Trump NATO-t bíráló kijelentései.

Mint fogalmazott, Donald Trump negatív véleménye az észak-atlanti katonai szövetségről ellentétes James Mattis nyugalmazott tengerészgyalogsági tábornok, a megválasztott amerikai elnök védelmiminiszter-jelöltje washingtoni meghallgatásán tett kijelentéseivel.

Meglátjuk majd, milyen következményekkel jár az új amerikai diplomácia

– tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Donald Trump eszmefuttatására reagálva hétfőn megerősítette feltétlen bizalmát abban, hogy az új amerikai kormányzat fenntartja erős elkötelezettségét a NATO, a transzatlanti kapcsolatok és az Európa számára nyújtott biztonsági garanciák mellett. A főtitkár hasonló szellemben nyilatkozott december 6-án a megválasztott amerikai elnök várható politikáját illetően.

Donald Trump a The Times-nak adott, a konzervatív brit napilap online kiadásában vasárnap éjjel megjelent interjúban komoly bírálattal illette azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz, az atlanti szövetséget pedig elavult szerveződésnek nevezte.

Mint ismert, a NATO több mint 2500 amerikai tank részvételével hadgyakorlatozott a napokban Lengyelországban, egyfajta reakcióként az orosz agresszióra.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik