Nagyvilág

Katonai bíróság elé állítanak civil tüntetőket Venezuelában

A venezuelai főügyész elítélte szerdán, hogy katonai bíróság elé állítanak olyan civileket, akiket kormányellenes tüntetésen tartóztat le a rendőrség. Közben 38-ra nőtt az április eleje óta tartó tüntetéssorozat halálos áldozatainak száma, mert egy szerdai megmozduláson meghalt egy 27 éves egyetemista.

Az alkotmány előírja, hogy a civileket polgári bíróság elé kell állítani

– írta Luisa Ortega közleményében. Ortega az egyetlen a végrehajtó hatalom tisztségviselői közül, aki rendszeresen nem ért egyet Nicolás Maduro államfővel. Akkor is felszólalt, amikor a szintén az elnökhöz közel álló legfelsőbb bíróság március végén elvette a parlament hatalmi jogköreit. Az állami intézmények közül egyedül a parlament áll az ellenzék ellenőrzése alatt. A legfelsőbb bíróságnak ez a döntése váltotta ki a tüntetés- és az erőszakhullámot.

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára, a venezuelai helyzet egyik legjelentősebb külföldi kritikusa is úgy nyilatkozott:

civilek katonai bíróság elé állítása “a diktatúrák gyakorlata”.

De kifejezte aggodalmát az intézkedés miatt az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió is.

Szerdán is több ezer ember gyűlt össze egy Caracashoz közeli autópályán, hogy megpróbáljon bejutni a főváros központjába, a legfelsőbb bíróság épületéhez. Nemzeti gárdisták és kormánypárti milicisták csaptak össze velük. A belügyminisztérium később közölte, hogy az összecsapásokban megsebesült legalább 93 ember, és lelőttek egy 27 éves tüntető egyetemistát. Szintén bejelentették, hogy szerdán belehalt lőfegyvertől szerzett sérülésébe egy meridai motortaxi 32 éves vezetője. Velük 38-ra nőtt a tüntetéshullám halálos áldozatainak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik