Nagyvilág

Trump megfenyegette a kirúgott FBI-vezért

Ugyan kirúgatta James Comeyt, Donald Trump még mindig fenyegetésnek érezheti az FBI volt vezetőjét.

James Comey FBI-igazgató váratlan, és pont az orosz külügyminiszter látogatása előtti kirúgása nagyon komoly hullámokat vet az amerikai belpolitikában. Hogy a helyzet még feszültebb legyen, arról Donald Trump amerikai elnök is gondoskodott pénteken.

Trump a Twitterén közölte, hogy nehogy Comey ki merje adni a sajtónak a beszélgetéseiket – arra utalva, hogy azokat lehallgathatták. Mindez azért érdekes, mert felmerültek olyan pletykák, hogy Trump megválasztása után kétszer is arra kérte – az oroszok elnökválasztási beavatkozását túl mélyen vizsgáló – Comeyt, hogy nyilvánítsa ki felé a hűségét.

Mindez egy privát vacsorán történt, és a New York Times szerint Comey visszautasította az ajánlatot, és közölte Trumppal, hogy ettől függetlenül garantálja, mindig őszinte lesz vele. Később ezt tagadta a Fehér Ház, Trump pedig állította, Comey kezdeményezte a vacsorát, ahol szó sem esett hűségről.

Közben Trump az NBC-n, Lester Holt esti műsorában elismerte azt is, hogy gyakorlatilag az oroszos vizsgálódás miatt rúgatta ki Comeyt. Korábban az volt pedig a válasz, hogy Comey rosszul kezelte a Hillary Cliton e-mailjeinek kiszivárgásáról szóló botrányt. Trump arról beszélt, kitalált, kamu dolog, hogy az oroszok belenyúltak az amerikai elnökválasztásba, amit ő nyert meg. Ezt a demokraták a vereségük miatti kompenzálás okán vetették be. Trump hozzátette, Comey nem volt kompetens az ügyben.

(Buzzfeed; Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik